Een rol knallers bij een vuurwerkhandel in het Belgische Maaseik. Veel Nederlanders kopen vuurwerk in België, vooral vanwege de lagere prijzen.
Volledig scherm
Een rol knallers bij een vuurwerkhandel in het Belgische Maaseik. Veel Nederlanders kopen vuurwerk in België, vooral vanwege de lagere prijzen. © ANP

Akerboom: maatregelen vuurwerk onvoldoende

De maatregelen die het kabinet in de zomer heeft afgekondigd tegen het afsteken van het zwaarste vuurwerk, zijn onvoldoende om agenten en hulpdiensten in de nieuwjaarsnacht te beschermen. Korpschef Erik Akerboom schrijft dat samen met voorzitters van de centrale ondernemingsraad en de politiebonden in een brief aan de Tweede Kamer.

De politie pleitte eerder al net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid voor een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar het kabinet koos ervoor gemeenten alleen de mogelijkheid te geven om in bepaalde gebieden een vuurwerkverbod in te stellen.

Maar dat leidt volgens Akerboom tot een ‘lappendeken’ die juist voor onoverzichtelijke situaties zorgt. ,,Ik voorzie dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde een stuk complexer maakt’’,  schrijft de korpschef.

Akerboom hield in mei een pleidooi voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen voor consumenten. Het kabinet ging daar echter niet in mee: er komt alleen een verbod op de zwaarste categorie consumentenvuurwerk, zoals 100.000-knallers.

Oordoppen

Daardoor zag de politie zich genoodzaakt om 21.000 politieagenten die tijdens de jaarwisseling moeten werken uit te rusten met op maat gemaakte oordoppen. Die moeten hun oren beschermen tegen de knallen van het vuurwerk. De politie gaat mokkend over tot die aankoop, omdat het kabinet niet wil overgaan tot een vuurwerkverbod.

Het verbod op het zwaarste vuurwerk haalt het risico voor hulpverleners niet weg dat er knalvuurwerk naar ze wordt gegooid, stelt Akerboom. Het gaat bij dat verbod bijvoorbeeld om Chinese rollen. ,,Dat is nu juist het type vuurwerk dat niet naar politiemensen en hulpverleners wordt gegooid of geschoten.’’