Volledig scherm
Onderzoek naar de woning van Heidy Goedhart, die in december 2010 werd omgebracht. © Joris Buijs / PVE

Advies aan Hoge Raad: moordbiecht tegen undercover is toelaatbaar

De bekentenis van Wim S. tegen een undercoveragent over de moord op zijn vrouw Heidy Goedhart is toelaatbaar als bewijs. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waar de tot twintig jaar veroordeelde S. een procedure heeft lopen.

Quote

Jodocusbe­wijs. Heel jammer en onverstan­dig

Peter van Koppen, Rechtspsycholoog VU

De bekentenis werd Wim S. in 2011 ontfutseld via de omstreden Mr Big-methode, die in de jaren 90 in Canada is bedacht. In die politiemethode wordt een moordverdachte langzaam binnengehaald bij een fictieve organisatie, met aan het hoofd een machtige figuur (Mr Big). Deze persoon belooft de verdachte allerlei lucratieve opdrachten, maar dan moet hij wél eerst de bewuste moord bekennen.

Wim S., verdacht van de moord op zijn vrouw Heidy Goedhart in december 2010, deed tegen een undercoveragent in Marbella de ‘biecht van zijn leven’. Later trok hij die bekentenis in. Hij zei dat hij financieel afhankelijk was geworden van de opdrachten die Mr Big hem bood en daarom een moord had bekend die hij niet had gepleegd.

S. werd in hoger beroep tot 20 jaar veroordeeld en is nu in cassatie bij de Hoge Raad. In die procedure adviseert de advocaat-generaal nu om de Mr Big-verklaring toe te laten als bewijs. Volgens de advocaat-generaal was er geen sprake van ongeoorloofde druk toen hij tot de bekentenis werd verleid en kan de uitspraak van het gerechtshof dus in stand blijven.

Rechtspsycholoog Peter van Koppen van de Vrije Universiteit Amsterdam noemt dat advies aan de Hoge Raad 'heel jammer en onverstandig'. Een bekentenis onder de omstandigheden van de Mr Big methode is ‘joducusbewijs’, aldus Van Koppen. ,,De kernvraag is niet of er ontoelaatbare druk is uitgeoefend, maar of dit een bekentenis oplevert die conform de werkelijkheid is. En die garantie is er niet.”

'Een schande'

De Hoge Raad is vrij om het advies van de advocaat-generaal naast zich neer te leggen. In de meeste gevallen wordt het advies echter gevolgd. Volgens Van Koppen zou het ‘een schande’ zijn als de Mr Big-methode toegelaten wordt in Nederland.

De Canadese verhoormethode is in verschillende landen toegepast, maar ook weer teruggefloten. In verschillende zaken bleek de verdachte schuld te hebben bekend, waar dat achteraf onjuist bleek te zijn.