PODCAST

Pitstop

Een podcast over de Formule 1 en Max Verstappen met AD Sportwereld verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink.

AFLEVERINGEN

'Op de 360 na, was dit een perfecte race van Verstappen'

Seizoen 5 - Aflevering 24
Een weekend met drie gezichten voor Max Verstappen in de Formule 1. Vrijdag en zaterdag was er hoop op een goede kwalificatie. Maar in Q3 verzaakte de motor van de Red Bull. Kon Verstappen de schade op de concurrentie beperken was de vraag zaterdagavond. Maar het werd een glorieuze zondag. In Pitstop bespreekt Etienne Verhoeff met F1 watcher Marijn Abbenhuijs het weekend in Hongarije. Vanaf plek 10 spurtte de Nederlander naar de zege in Hongarije. Zijn eerste zege ooit in Boedapest. 'Op die 360 graden spin na was die de perfecte race van Max', blikt Abbenhuijs terug. 'Alles klopte.' Niet alleen het rijden van Verstappen. Ook de communicatie met het team aan de pitmuur. Daarin zag Abbenhuijs een verschil met Ferrari. 'Als we het over strategie hebben, dan is het een teamprestatie. Leclerc legde na afloop de schuld voor zijn slechte race bij de pitmuur. Hij wilde langer op geel door, etc, etc. Verstappen vertelde dat het plan eigenlijk was om op de witte band te starten. Maar zondagochtend, bij het inrijden, merkte bij dat er geen grip was met die band. Dus werd besloten op de rode band te starten. Dat is de wisselwerking die nodig is in een team. Daar ontbreekt het duidelijk aan bij Ferrari.’ En zo kon Verstappen van plek tien naar plek één komen op een circuit waar je eigenlijk niet kan inhalen wordt gezegd. ‘Verstappen heeft iedereen ingehaald volgens mij. De meesten op de baan en een aantal via een ondercut. Leclerc zelfs twee keer, na die 360.’ Verder bespreken Abbenhuijs en Verhoeff Mercedes, het vertrek van Vettel en Nyck de Vries naar Aston Martin? Beluister Pitstop nu elke zondag via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform. ‘Mercedes heeft nog een hele weg te gaan om Red Bull bij de lurven te pakken. Maar Ferrari hebben ze wel al twee races op rij verslagen. Daar kunnen ze mee verder.’
31-07-2022 | 24 min

'Ferrari en Leclerc zijn nog niet klaar voor een titelstrijd met Max'

Seizoen 5 - Aflevering 23
De 'Noooooooooooo!' van Charles Leclerc was er één waar van alles in zat. Frustratie, ongeloof, onmacht. De Monegask schakelde zichzelf uit in de Grand Prix van Frankrijk door te crashen. Max Verstappen won en verstevigde zijn koppositie in het WK klassement. In een nieuwe Pitstop blikt presentator Etienne Verhoeff met AD F1 watcher Arjan Schouten terug op de race. Het verhaal na afloop ging vooral over Charles Leclerc. Hij verloor de Ferrari in bocht 11 en parkeerde hem in de bandenstapel. Schouten zag Leclerc daarna zijn verhaal doen bij de media. 'Na afloop hield Leclerc zijn helm heel lang op. Dat doet een coureur bewust, zodat niemand foto’s kan maken van emoties op je gezicht. En toen hij later langs de media liep kwam hij met uitspraken als ‘ik kan het niet’ en ‘ik ben op de top van mijn kunnen en ik maak fout na fout na fout’. Dat zijn uitspraken die je van Verstappen niet snel zult horen. Wat gaat Ferrari daarmee doen?' De vraag is of Leclerc er mentaal doorheen zit. En de vraag is ook of Verstappen de Grand Prix in Frankrijk wel had gewonnen als Leclerc was blijven rijden. ‘Ik denk dat Max de race zonder de crash van Leclerc ook wel had gewonnen. Verstappen heeft een rondje of 12 geprobeerd Leclerc in te halen in het begin. Dat lukte niet. En dan komen ze met de undercutstrategie bij Red Bull. Zo hebben ze vorig jaar ook gewonnen in Frankrijk van Hamilton en Bottas. Als Red Bull zo de regie voert in de race, dan moet Ferrari gereageren. Vandaag hebben we gezien dat ze daar niet altijd heel goed in zijn.' Verder bespreken ze de foute beslissingen in de pit bij Ferrari, de ellende op de weg naar het circuit, het geheugen van Lewis Hamilton en de toekomst van Nyck de Vries in de F1. Pitstop is er iedere zondag via AD.nl en jouw favoriete podcastplatform.
24-07-2022 | 32 min

'Als het aan de FOM ligt, tekende Zandvoort gisteren al bij'

Seizoen 5 - Aflevering 22
Een racevrij weekend in de Formule 1, maar er was wel een bijeenkomst op Zandvoort. AD F1 watcher Arjan Schouten was daarbij. In de Noord-Hollandse duinen ging het over Nederlandse fans en de toekomst van de Grand Prix. In de nieuwe Pitstop bespreken Etienne Verhoeff en Arjan Schouten die bijeenkomst en het laatste F1 nieuws. ‘Het is nog geen abc-tje en We zijn geen Bahrein die kunnen tekenen tot 2036', waren de zinnen die voorbij kwamen in Zandvoort over de toekomst', vertelt Schouten. 'Als het aan de FOM ligt tekende Zandvoort gisteren nog bij tot Max klaar is met racen. Ik denk dat de Formule 1 er met alle plezier naartoe gaat zolang Max succes heeft. Maar Zandvoort wordt met privaat geld gefinancierd.’ Dus moet er gesproken worden met sponsoren. Bovendien was er nog het verhaal over Nederlandse fans in Oostenrijk. 'Zandvoort wil misdragingen van fans hard aanpakken en ze gelijk van het terrein verwijderen. De vraag is alleen natuurlijk of dat haalbaar is met 110.000 mensen per dag op een groot circuit.' In Pitstop bespreken Schouten en Verhoeff verder Mick en Max, het geloof van Hamilton in een zege dit seizoen en de strijd tussen Red Bull en Ferrari. ‘Ik denk ze bij Red Bull wel een beetje geschrokken zijn van de snelheid van Ferrari in Oostenrijk. Er komen nu een paar Grand Prixs aan waar Ferrari dominant kan zijn. Als dat gebeurt, dan ga je met een heel ander gevoel die zomerstop in. Red Bull is een fractie fragieler, maar daar staat een Ferrari tegenover met zoveel haken en ogen…’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform. De Pitstop Podcast is er iedere zondag en elke donderdag voor een race is er op ad.nl een video voorbeschouwing op de race.
17-07-2022 | 29 min

'Juichen als Hamilton een ongeluk krijgt kan niet!'

Seizoen 5 - Aflevering 21
Oostenrijk was even niet voor Verstappen, maar voor Leclerc. Een domper op het Oranjeweekend met de beroemde oranjezee. Maar die fans kwamen dit weekend ook op een negatieve manier in het nieuws. In de Pitstop praat Etienne Verhoeff met AD F1 watcher Marijn Abbenhuijs over het hele weekend in Oostenrijk. ‘Ik weet niet goed welke conclusie ik moet trekken op basis van wat we zondag hebben gezien in de race', begint Abbenhuijs de terugblik. 'Dat de Ferrari zoveel voorsprong had op de Red Bull dat had ik niet verwacht na de sprintrace van zaterdag. Ik had het gevoel dat Leclerc en Ferrari eerder hoop uitspraken dat ze dichtbij zaten. Maar hij heeft Verstappen vandaag drie keer ingehaald.’ Ook bij Verstappen was er twijfel. Over de banden en de problemen van de Red Bull. De race zat overigens vol inhaalacties, wat het een mooi spektakel maakte.  Maar er was ook genoeg te doen rondom de fans in Oostenrijk. Vrijdag ging Lewis Hamilton van de baan en dat zorgde voor gejuich op de tribunes. ‘Het juichen als Hamilton een ongeluk krijgt kan niet. Wat dat is het, he. Als Hamilton in de bandenstapel rijdt, dan is het een ongeluk. Ik snap dat niet. Ik begrijp het bij andere sporten ook niet hoor dat je gaat juichen bij een tenniswedstrijd als iemand een fout maakt.’ En dan waren er de verhalen over racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk gedrag op de tribunes en op de Oranje camping. ‘In andere landen heb ik deze verhalen niet gehoord. Dus ik vrees toch dat het om Nederlandse fans gaat die zich misdragen op de tribunes of op de camping.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer. Pitstop is er iedere zondag.
10-07-2022 | 25 min

'Het is een wonder dat Zhou deze horrorcrash overleeft'

Seizoen 5 - Aflevering 20
Een horrocrash. Een scheur. Frictie in een topteam. Het zijn ingrediënten voor de nieuwe Pitsstop Podcast van AD Sportwereld. Silverstone bood een bijzonder decor voor verhalen. Presentator Etienne Verhoeff neemt ze door met Arjan Schouten die bij de race was. Het verhaal van het weekend was natuurlijk de crash van de Chinees Zhou in de eerste ronde. Schouten: 'Ik dacht bij het zien van de beelden van Zhou als dat maar goed afloopt. Maar al vrij snel kwam Alfa Romeo met het bericht dat hij ok was en wat later werd dat bevestigd door de artsen. Het is een wonder dat Zhou er heelhuids is uitgekomen. Ze gaan hier bij de F1 ook weer van leren, reken daar maar op. Want naast geld verdienen is veiligheid hét thema voor de sport.’ Max Verstappen leek op weg naar weer een zege maar een scheur in de vloer zorgde voor grote problemen. ‘Als jij al wereldkampioen en bewezen grand prix winnaar tot op de streep moet knokken met Mick Schumacher in een Haas om plek zeven...dan heb je het maximale uit deze race gehaald. Schade beperken noemde hij het. Het had veel erger kunnen zijn.’ Bovendien wist concurrent Charles Leclerc niet te profiteren. De Monegask zag zijn ploeggenoot Carlos Sainz bij een safetycar de pit in duiken, waardoor Leclerc zijn kans op de zege verloor. En dus de kans om in te lopen op Verstappen. ‘Sainz legde na afloop dat alles goed was gegaan dit weekend. Maar ik zag een woedende Leclerc die terecht werd gewezen door de teambaas. Na afloop sprak Leclerc ook een hele tijd met Verstappen. Daar zit iets niet lekker.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de App van het AD of jouw favoriete podcastplayer.
03-07-2022 | 23 min

'We zijn in een dominant Max Verstappenseizoen beland'

Seizoen 5 - Aflevering 19
De teams willen een groter budget, want alles is duurder. Pierre Gasly blijft bij AlphaTauri. Liberty Media heeft een gouden zet gedaan met de aankoop van de Formule 1 en zorgen om een nu al voorspelbaar seizoen. Het zijn de onderwerpen in een nieuwe Pitstop. De AD Formule 1 podcast. Etienne Verhoeff bespreekt met de F1 watcher van het AD Arjan Schouten. Na de zege van Verstappen in Canada schreven de buitenlandse media al bang te zijn voor een eentonig seizoen. En daar lijkt het ook wel op, ziet Schouten. ‘We zijn wekenlang bezig geweest Leclerc neer te zetten als belangrijkste bedreiger van Max Verstappen. Die was het niet. Toen won Perez een race en dachten we dat het uit die hoek zou komen. Maar misschien moeten we beseffen dat we in een nogal dominant Max Verstappenseizoen zijn beland.’ Moeten we nog wat van Lewis Hamilton verwachten dit seizoen als bedreiging voor de Nederlander? 'Weet je wat interessant wordt? Het aantal uren in de windtunnel. Als je slecht presteert mag je meer uren hierin maken. Mercedes mocht de eerste seizoenshelft het minst in de windtunnel. Ze wonnen vorig jaar immers het constructeurskampioenschap. In de tweede seizoenshelft gaan ze vaker die windtunnel in dan Red Bull. Als je dan toch moet zoeken naar kleine haakjes om hoop uit te putten voor de spanning. Maar het is een klein haakje.’ Verder bespreken ze de financiële ontwikkelingen van de Formule 1. Sinds Liberty Global de rechten overnam van Bernie Ecclestone won de sport flink in populariteit. De Engelsman geloofde niet in social media of een jongeren doelgroep ('Most of these kids don't have any money'). Door fragmenten te delen op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube groeide de fanschare en de waarde van de sport. Schouten en Verhoeff duiken hier nog meer in tijdens deze Pitstop podcast.
26-06-2022 | 29 min

'Max Verstappen was echt dominant'

Seizoen 5 - Aflevering 18
Hij had nog nooit gewonnen in Canada, maar sinds dit weekend kan Max Verstappen ook dat doel afstrepen van zijn lijstje. De Nederlander won de negende Grand Prix van dit seizoen en heerste het hele weekend. Een weekend dat vooral in het teken stond van porpoising, alweer. Daarover praat Etienne Verhoeff na met AD F1-watcher Marijn Abbenhuijs vanuit Canada. ‘De race is eigenlijk niet spannend geweest', concludeert Abbenhuijs een aantal uur na de zege van de Nederlander. 'Verstappen deed bijna of Sainz sneller was dan hij. Maar de Spanjaard kon bijblijven of het gat verkleinen dankzij DRS. Maar ik heb nooit het idee gehad dat Verstappen deze race zou verliezen. Hij bleef zo constant en onaantastbaar. Verstappen was echt dominant.’ De zege in Canada was alweer de zesde overwinning dit seizoen voor Verstappen. En het gat met de nummer twee in het WK klassement, Perez, is alweer 46 punten. ‘Sinds de betrouwbaarheidsproblemen in de eerste en derde race van het seizoen is het eigenlijk een goed nieuws show geworden rondom Verstappen. Ze ontwikkelen zich zo goed en snel bij Red Bull, dat zo’n weekend in Canada wel was te verwachten.’ Het verhaal dit weekend dat was natuurlijk de maatregelen die de FIA wil nemen tegen porpoising. ‘Donderdag kwam dat bericht van de FIA dat ze het wilden verhelpen. De teams kunnen dat zelf natuurlijk door de auto wat hoger te zetten, maar dan verliezen ze snelheid. Ze moeten naar hun coureurs luisteren als die er last van hebben. Daarbij kreeg ik het idee dat de FIA alle auto’s omhoog ging zetten als verplichting. Dat zou dus voordeel voor het klagende Mercedes. Maar de FIA gaat controleren of een team last heeft van de porpoising door de onderkant van de wagen te gaan controleren. Als dat het geval is, dan moet het team de wagen omhoog zetten van de FIA. Maar dat gaan ze per team bekijken.’ Verder bespreken ze terugkeren in Canada, de glimlach bij Lewis Hamilton en de foutjes van Perez. Beluister Pitstop nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
20-06-2022 | 22 min

'Perez is beter dan ooit'

Seizoen 5 - Aflevering 16
Het Formule 1 circus heeft een weekje rust. Volgende week staat Bakoe op het programma. In deze Pitstop bespreken AD F1 watcher Arjan Schouten en presentator Etienne Verhoeff de mogelijk Bullfight, het nieuwe contract van Perez en is Russell Hamilton voorbij? 'Perez versprak zich afgelopen weekend op de boordradio over zijn contractverlenging natuurlijk', reageert Schouten op het nieuws dat de Mexicaan twee jaar heeft bijgetekend. 'Maar de duur van het contract geeft wel aan dat ze vertrouwen in hem hebben bij Red Bull. Ik schreef een jaar of drie geleden nog in de krant dat iedereen verwelkt in de schaduw van Max Verstappen. Sainz, Ricciardo, Gasly, Albon. Alleen Perez bewijst zich steeds meer.' Sterker nog, de Mexicaan staat slechts 15 punten achter op Verstappen in het WK klassement. 'Het toont aan dat Red Bull een sterke wagen heeft. En ze hebben wel een historie dat ze hun rijders willen laten strijden en geen kopman aanwijzen. Na zes races in het seizoen is dat ook niet gek. Maar ik denk wel dat Max Verstappen een veel grotere waarde heeft dan Perez wereldwijd.' In Pitstop bespreken Schouten en Verhoeff wel de groei van Perez en waarom hij de Red Bull dit jaar beter onder controle te hebben dat vorig jaar. Bovendien heeft de race door de straten van Bakoe de laatste jaren bewezen een garantie te zijn voor spektakel. Is dat ook dit jaar het geval? Beluister Pitstop nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
04-06-2022 | 25 min

'Ferrari laat zich weer afbluffen door Red Bull'

Seizoen 5 - Aflevering 15
Het leek het weekend van Charles Leclerc te worden. Een pole in zijn geboorteplaats. Maar een Italiaans drama tijdens de race zorgde voor een zege van een Red Bull. Perez won, voor Sainz en Verstappen. Leclerc werd vierde. Over de woede van de Monegask, de fouten bij Ferrari en de aanstaande Bullfight praat AD F1 watcher Arjan Schouten in een nieuwe Pitstop met presentator Etienne Verhoeff. ‘Ferrari had alle kaarten in handen dit weekend, maar ze laten zich gewoon afbluffen', analyseert Schouten het weekend van de Italianen. 'Het is een patroon dat Ferrari op zaterdag de sterkste is over dat ene rondje. Maar als op zondag de punten worden verdeeld weten ze dat niet te verzilveren. En wil je wereldkampioen worden is dat wel handig.’ Verstappen stond eens een keer niet op plek 1 of 2, maar werd derde. Was de Nederlander tevreden? ‘P4 starten in Monaco met twee Ferrari’s voor je en je ploeggenoot en je wordt derde. Wetende dat je hier niet kan inhalen en dat je toch drie punten uitloopt op je directe concurrent voor de wereldtitel. Dan heb je toch een lekkere zondag.’ Na dit weekend dringt de vraag ze op of Leclerc wel de concurrent is van Verstappen dit jaar? ‘Het gat tussen Perez en Leclerc is slechts zes punten. Dus wie weet strijden de Bulls binnenkort wel om de wereldtitel. Een Bullfight.’  Beluister de ervaringen van een weekend Monaco, de chaos op zondag en veel meer terug in Pitstop via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
29-05-2022 | 22 min

'Verstappen blijft hameren op het perfectioneren van de auto'

Seizoen 5 - Aflevering 13
Max Verstappen wint zijn vierde race van het seizoen. In Barcelona was de Nederlander de sterkste al was het te danken aan een mankement bij de Ferrari van Leclerc. Bij Verstappen ging het verre van soepel. Over het weekend in Spanje praat Etienne Verhoeff in een nieuwe Pitstop met Artjan Schouten, F1-watcher van AD Sportwereld. ‘Je denkt na een paar ronden dit gaat helemaal verkeerd met Verstappen', blikt Schouten vanuit Spanje terug op de race. 'De updates bij Ferrari werken en Verstappen heeft problemen met de DRS en waait er vanaf. Daar gaan wel wat woorden over vallen na afloop. Maar het sloeg om. Een race met twee helften noemde Verstappen het zelf.’ Het werd in die andere helft een 1-2 voor Red Bull en een zege voor Verstappen. Maar het weekend van Verstappen was weer niet een perfect weekend. ‘Red Bull is snel. Maar zoals ze dit seizoen presenteren, daar waren ze vorig jaar met een dominante Mercedes niet mee weggekomen. Hij hamert het hele weekend op het voorkomen van de foutjes. Verstappen blijft benadrukken dat het beter moet. Dat is niet zo gek, want Ferrari heeft snelheid en en stiekem komt Mercedes er ook aan.’ Vrijdag was een mooie dag voor Nyck de Vries. De Nederlander maakte bij de vrije training zijn debuut in de Formule 1 in een Williams. ‘Op vrijdag is iedereen enthousiast over Nyck de Vries. Zou gek zijn als ze dat niet waren bij Williams. En hij heeft het goed gedaan. Hij weet zich naast de baan ook uitstekend te presenteren. Maar een dag later zei Dave Robson, de technische topman van Williams, dat De Vries het goed had gedaan, maar hij is niet de enige capabele coureur. Die maar had je liever niet willen horen.’ Verder bespreken ze de race in Monaco en de toekomst van Spa. De race in Belgie gaat ook verAmerikaniseren. Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
22-05-2022 | 33 min

‘Het is gruwelijk knap wat Verstappen doet in Miami’

Seizoen 5 - Aflevering 12
Het leek niet het weekend te worden van Max Verstappen en Red Bull. Een mislukte eerste trainingsdag, een plek op de tweede startrij, maar aan het einde van het weekend stond de Nederlander toch weer op de eerste plaats. Over de GP Miami, de show en de race praat Etienne Verhoeff in Pitstop met AD F1 watcher Arjan Schouten. 'Ik ben Jezus niet.' De woorden kwamen zaterdag uit de mond van Max Verstappen na twee moeizame dagen in Miami. Hij leek er zelf van te schrikken. ‘Maak het me niet zo moeilijk als team wilde hij daarmee zeggen', reageert Schouten. 'Dat was eigenlijk het hele verhaal van het weekend. Een versnellingsbakprobleem, remmen in de fik. En ik het had het idee dat er nog wel meer mis ging. Verstappen trad er niet in detail over. Met een trainingsdag minder wint hij toch de race en stelt hij orde op zaken. Het is goed genoeg. Maar Max Verstappen kan het nooit goed genoeg zijn. Ik snap die kritische houding wel.’ Het weekend in Miami was een weekend van show, grote sterren en een race rondom het Hard Rock Stadium. Voor het eerst werd Grand Prix van Miami verreden. Wat vond Schouten van het circuit? ‘Dat stuk achterop slaat nergens op. Je moet er geweest zijn om het te kunnen zien, maar tussen bocht 11 en 16 wordt het heel erg smal. Die chicane slaat nergens op. De auto’s zijn er te groot voor. Ze gaan volledig van het gas af. Verstappen zei niet voor niets zaterdagavond dat coureurs ook gevraagd moet worden naar een nieuw circuit. Ze snappen de show wel, maar willen ook kunnen racen.’ In de WK stand is het gat tussen Leclerc en Verstappen steeds kleiner aan het worden. ‘Mattia Binotto zei al dat ze in Spanje met updates zouden komen en dat Red Bull die al eerder erop had gezet. Nou, Ferrari moet wel met een spannend pakket komen...Als ze in Barcelona weer een oorwassing krijgen is het nummer drie op rij. Dat is het weer paniek bij Ferrari. Ze staan alleen maar op de eerste plaats, omdat Red Bull steken heeft laten vallen.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
09-05-2022 | 25 min

'Red Bull heeft Ferrari sneller bijgehaald dan verwacht'

Seizoen 5 - Aflevering 11
Meer sprintraces mogelijk in 2023. De Formule 1 maakt zich op voor de GP van Miami. Lewis Hamilton wil zelf de regie houden en de race tussen Ferrari en Red Bull. In een nieuwe Pitstop bespreekt Etienne Verhoeff het met F1-verslaggever Marijn Abbenhuijs. De teams verwijderen verf van de auto om hem lichter te maken. Mercedes hoopt op enige verbetering in Miami met wat updates en ook Ferrari gaat de wagen doorontwikkelen. De Italianen willen Red Bull voor blijven. Na vier races komen er de eerste aanpassing in het rode gevaar. 'Je komt nu op een punt dat Red Bull Ferrari eigenlijk al heeft ingehaald. Of in ieder geval bijgehaald. Dat moment is sneller dan verwacht gekomen. Gezien de lange ontwikkeling van de wagen bij Ferrari ten opzichte van Red Bull.' Dit jaar zijn er drie sprintraces gepland. Volgend jaar worden dat er mogelijk zes. De teams zijn akkoord, maar de FIA twijfelt nog. 'Max Verstappen vindt die sprintraces helemaal niets. Veel te veel. Afgelopen weekend heeft hij zich ook weer een aantal keer daarover uitgesproken, ondanks zijn overwinning in die sprintrace. Aan de andere kant, het is iets nieuws in het weekend en de Formule 1-fan kijkt er graag naar. De kijkcijfers op tv zijn ook goed.' Komende week racen de coureurs voor het eerst door Miami. Een circuit met een neohaven middenin. Miami Vice-achtige filmposters op social media. 'Het is nu al show voor Miami komende week. De jongens van Williams hebben een filmpje aan het strand gemaakt met turquoise cocktails. Perez heeft van New York naar Miami gereden en dan oog in oog met een alligator komen. Alles wordt uit de kast gehaald.' Beluister de rest van de podcast via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform. Pitstop is er iedere zondag dit Formule 1 seizoen met de watchers Marijn Abbenhuijs en Arjan Schouten.
30-04-2022 | 23 min

'Imola wordt het meetmoment voor Verstappen en Red Bull'

Seizoen 5 - Aflevering 9
Na drie races in de Formule 1 heerst Ferrari. Tenminste, Charles Leclerc. Hij voert het WK klassement aan. En Max Verstappen haalde slechts één keer de finish. Twee keer was er een DNF. In een nieuwe Pitstop bespreekt Etienne Verhoeff met Arjan Schouten, Marijn Abbenhuijs en Tom Coronel de lessen van de eerste races in 2022. Verstappen zei na de Grand Prix van Australië dat hij niet meer bezig was met de wereldtitel. ‘Ik kan me voorstellen dat Max baalt van de achterstand die hij heeft. Maar hij heeft vaker dingen gedaan waarvan we dachten hoe dan?', reageert Tom Coronel. 'Ik wil eerst de updates zien in Imola en dan pas kan ik zeggen of het echt goed komt met Red Bull of niet. De auto moet nog op dieet en is een goede tien kilo te zwaar. Dus Imola is het meetmoment voor Max.’ Komend weekend de eerste race, met sprintrace, in Europa. In Italië en dat met een Ferrari aan de leiding in het WK klassement. ‘Het zal er druk worden en de Italianen zullen enthousiast zijn over de staat van Ferrari. Dus ik kijk wel uit naar dit weekend’, zegt Marijn Abbenhuijs. Die drukte op de circuits in 2022 is overigens duidelijk merkbaar. Ook rondom de races. In Australië werd een toeschouwersrecord gevestigd en alle circuits doen hun best extra plaatsen te regelen dit jaar. ‘In Hongarije en Spanje komen extra tribunes erbij. De capaciteit wordt overal vergroot', vertelt Arjan Schouten. 'En je merkt het ook in de prijzen van de hotels rondom circuits. We zitten in Spa altijd in een leuk gezellig hotel, waar ze goede biertjes hebben. Maar die prijs van de kamers is ongeveer verdubbeld dit jaar en dat is het echt niet waard. Ook rondom de Grand Prix van Groot-Brittannië zie je dat gebeuren. Belachelijke prijzen als je in de buurt het circuit wilt overnachten.’ Verder bespreken ze Lewis Hamilton. Blijft de Ferrari zo goed lopen dit jaar? En nog veel meer in een nieuwe Pitstop. Beluister de hele aflevering via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
16-04-2022 | 32 min

THE BATTLE: MONZAGATE

12 september 2021

Max Verstappen DNF Lewis Hamilton DNF De titelkandidaten clashten in ronde 26 tijdens de Grand Prix van Italië. Geen punten voor Verstappen en Hamilton, maar genoeg om te bespreken in een nieuwe Pitstop met AD F1 verslaggever Arjan Schouten in Italie en presentator Etienne Verhoeff. ‘Dit is een historische dag', begint Schouten. 'Niet door de zege van McClaren, maar de clash tussen twee titelkandidaten. Daar hebben ze patent op bij Formule 1. Denk aan Prost en Senna. Schumacher en Hill. Rosberg en Hamilton. Iedereen zag dit van mijlenver aankomen.’ Uiteindelijk werd Verstappen aangewezen als schuldige van het ongeluk. Hij krijgt een gridstraf van drie plaatsen in Sotsji, over twee weken. ‘We hebben de voorbode gehad op Silverstone. Toen kreeg Hamilton een straf van tien seconden. Die deed hem niet zoveel pijn. Nu gaan ze er allebei af, maar krijgt Verstappen een straf die hij meeneemt naar de volgende Grand Prix. Omdat het nu geen nut had hem nu een tijdstraf te geven. Verstappen finishte niet, aldus de stewards. Maar ik weet niet of dat helemaal gelijk is. Het lastige is dat er geen regeltjesboek is waar de straffen  beschreven staan.’ Na afloop van de race kwamen niet alleen de coureurs aan het woord. Ook de teambazen bespraken het incident. Christian Horner sprak van een racing incident. Schouten:‘Toto Wolff deed zijn uiterste best om het woord ‘bewussie’ te vermijden. Dus kwam hij met een tactical error van Verstappen.’ Over het ongeluk, de halo, de zege van McLaren, de gevolgen en veel meer praten Schouten en Verhoeff in deze nieuwe Pitstop.