ALLE PODCASTS

'De mensen van NAC, PEC, Cambuur hebben Feyenoord in gang getrokken'

19 mei 2022

Feyenoord bereidt zich in Lagos voor de finale van de Conference League. Ondertussen strijden Heerenveen, AZ, Vitesse en FC Utrecht om een plek in dat toernooi komend seizoen en een Nederlander maakt WK-debuut. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het met Mikos Gouka die in Portugal zit. 'Het is veel lachen en ontspannen', omschrijft Gouka de eerste trainingsdagen van de Rotterdammers in Lagos, 'Alles is met het idee dat die finale eraan komt. Niet veel spelers van Nederlandse clubs maken een Europese finale mee. Dat nemen ze toch mee op hun CV. Maar hoeveel mensen in de huidige organisatie hebben ervaring met het spelen van een Europese finale? Bijna niemand. Het zijn, zonder cynisch te doen, mensen van NAC, PEC en Cambuur die Feyenoord in gang hebben gekregen.' Verder bespreken ze blessuregevallen van de laatste weken. Zoals Bijlow en Malacia en hoe zou Mourinho Feyenoord kunnen aanpakken. En het gaat over de nederlaag van AZ bij Heerenveen en de zege van Utrecht tegen Vitesse. 'Twee goals in blessuretijd weggeven verandert het perspectief voor AZ in die thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Het is voor coëfficiëntenpolonaise wel het beste dat AZ in Europa speelt komend seizoen. Ik wil niemand boos maken in Friesland, Arnhem of Utrecht.’ Al zou de nieuwe trainer van Heerenveen, Kees van Wonderen, volgend seizoen zomaar met Europees voetbal kunnen beginnen. ‘Tot voor kort dat ik dat je als beginnende trainer er niet aan moest denken gelijk Europa in te gaan. Naar Estland of Letland en als je verliest heb je gelijk morrende supporters. Bij Slot zijn het juist de wedstrijden waarin hij heeft kunnen schaven aan zijn ploeg. Steeds een niveau hoger in tegenstanders. Dus voor Fraser bij FC Utrecht of Van Wonderen bij Heerenveen kan het ook gunstig zijn.’ Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.

'Danilo kan Feyenoord kapitaal opleveren'

Seizoen 4 - Aflevering 201
Feyenoord heeft de eerste aankoop voor komend seizoen binnen. En dat is een pikante. Verder de play-offs om promotie. Van Bronckhorst op weg naar weer een prijs? En waar blijft de volgende coming out in het voetbal? Etienne Verhoeff bespreekt het in de AD Voetbalpodcast met Johan Inan. Ze beginnen natuurlijk met de pikante transfer van Danilo. 'Danilo is de eerste zomeraankoop van Feyenoord. Hij heeft meerdere gesprekken gevoerd met Arne Slot. En heeft daar een goed gevoel over. Het spel van Feyenoord ligt hem, denkt hij. Volgens Ten Hag was hij ook de gevaarlijkste Ajax-speler in the box. Nou, dat past wel bij het Feyenoord van Slot. Ajax heeft hem ook vorig jaar een aanbieding gedaan om hem niet transfervrij te laten gaan, maar die was teleurstellend.’ Feyenoord lijkt daarmee in te spelen op het vertrek van Bryan Linssen en Cyriel Dessers. 'Danilho is bovendien 23 jaar. Heeft een neusje voor de goal. Hij tekent voor vier jaar. Als ze die aan praat krijgen en hij maakt zo'n twintig goals in de eredivisie. Dan kan het zomaar een speler zijn voor Feyenoord die kapitaal gaat opleveren.' Inan was afgelopen weekend ook in Belgie op bezoek bij de nieuwe Ajax trainer. Is Schreuder klaar voor Ajax? 'Ik geloof wel in Schreuder als een tactisch meesterbrein. Maar Ajax is Ajax. Het is dansen op een vulkaan zoals Ten Hag wel eens zei. Ik ben benieuwd of hij al die processen kan begeleiden en of de focus op het voetbal blijft liggen.' Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplayer.
17-05-2022 | 26 min

'Ten Hag heeft Ajax klaar gemaakt voor internationale maatstaven'

Seizoen 4 - Aflevering 200
De competitie is voor de meeste clubs ten einde. Roger Schmidt en Erik ten Hag hebben de deur bij PSV en Ajax dichtgetrokken. Maar wat is de eindafrekening? En paniek in Almelo. Frank Wormuth is daags voor de play-offs met Excelsior ontslagen. Tot onbegrip van Maarten Wijffels in de AD Voetbalpodcast. Hij bespreekt het met Etienne Verhoeff. 'Ik snap daar helemaal niets van', begint Wijffels over het ontslag van Wormuth. 'Hij is een ervaren trainer. Zijn trainershandboek is zo goed gevuld dat hij wel snapt hoe je hiermee moet omgaan.' Nu is het aan de assistent die Heracles door de promotie/degradatie play-offs moet halen. 'Als Excelsior 1-0 voor zou komen, dan zie je gelijk hoe de relatie tussen de nieuwe trainer en de spelers is. Het is God zegen de greep. Dus Heracles moet eruit.’ Schmidt en Ten Hag hebben beiden de deur dichtgetrokken bij PSV en Ajax na de laatste wedstrijd. ‘Ten Hags afscheidstoernee was al een tijdje bezig. En dat hij zo snel bij Manchester wil beginnen snap ik wel. Schmidt gaat toch met een klein beetje wrok weg uit Nederland. Schmidt vindt dat je waardering moet hebben voor de ontwikkeling van spelers bij PSV en de 81 punten. Maar hij mist dat in ons land. Hij zou het nooit beter kunnen doen. Dus is hij na twee jaar verder gaan kijken.’ Maar welk cijfer krijgt Schmidt bij PSV dit jaar van Maarten Wijffels. ‘Internationaal een vijf. Dat was niet goed van Champions League naar Conference League. In Nederland een 7,5. En Ten Hag? Verdient hij in de Ajax-historie een plaatsje tussen Michels, Cruijff en Van Gaal? ‘Ik denk het wel.  Ten Hag heeft Ajax veel klaar gemaakt voor internationale maatstaven.' Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
16-05-2022 | 22 min

'Selectie van Vincent Janssen is belachelijk, waar is Brobbey?

Seizoen 4 - Aflevering 199
De vierendertig wedstrijden in de eredivisie zitten erop. Dus tijd voor conclusies over dit seizoen in de eredivisie. En dan met name over de strijd tegen degradatie. Heracles waande zich veilig, maar speelt nu tegen degradatie en AZ moet vechten voor Europees voetbal. Etienne Verhoeff bespreekt het in een nieuwe AD Voetbalpodcast met Mikos Gouka en Sjoerd Mossou. In de podcast gaat het natuurlijk over het verval van Heracles de laatste weken en de wederopstanding van Sparta. 'Maurice Steijn trainer van het jaar zei ik na afloop voor de grap. Maar voor Sparta is zijn aanstelling wel een gouden greep', reageert Gouka. 'Clubs die tussentijds van trainer hebben gewisseld doen het opvallend beter dit seizoen', vult Mossou aan. 'Dat is best opmerkelijk. Dat geldt voor Sparta, PEC Zwolle, Willem II en Heerenveen.' Dus is een trainerswissel de redding voor Heracles?  Waar FC Twente boven verwachting presteerde in de eredivisie, presteert AZ onder. Gouka: 'AZ zit in de situatie die Feyenoord vorig jaar had. Je kan op basis van deze cijfers zeggen dat Pascal Jansen het niet goed heeft gedaan.’ Mossou: ‘AZ heeft in slotfases op hele knullige wijze punten verloren steeds. Daar moet je als clubleiding van AZ wel naar gaan kijken. En Mossou en Gouka komen nog terug op de voorlopige selectie van Louis van Gaal. Die ruimde een plekje in voor Vincent Janssen. De spits speelt in Mexico de laatste jaren. ‘Belachelijk!', vindt Gouka. 'Van Gaal gooit het systeem om omdat de spelers daar uitstekend bij zouden passen. En na twee wedstrijden komen we tot de conclusie dat we geen spits hebben die het kan. Waarom zit Brobbey dan niet bij Oranje?'  ‘Het laat vooral zien dat Van Gaal nog heel erg aan het zoeken is. Wie moet met Memphis het spitsenduo spelen?' vindt Mossou. Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
15-05-2022 | 44 min

'Nederlandse trainers kunnen nog veel leren van Schmidt'

Seizoen 4 - Aflevering 198
Hoe ziet Ajax er volgend seizoen uit? Het emotionele eerbetoon aan Jody Lukoki bij FC Twente krijgt veel bijval. Gaat Heracles tóch nog play-offs moeten spelen? En wie moet de Conference League finale keepen bij Feyenoord? Etienne Verhoeff bespreekt in de AD Voetbalpodcast met Johan Inan.  Ajax gaat een grote metamorfose tegemoet. 'We hebben het al eerder gezegd, een aantal spelers vertrekt en dat betekent dat er transfers gaan komen. Je hebt ook gezien dat de bank van Ajax niet zo sterk bezet is als gehoopt misschien. Al denk ik ook dat sommige jongens misschien wel te weinig hebben gespeeld. Ten Hag spreekt niet van bankspelers, maar bij PSV vielen jongens als Bruma en Doan zonder moeite in als het nodig was. Wat dat betreft kunnen Nederlandse trainers wel wat leren van hun Duitse collega's', stelt Inan. Het is niet ondenkbaar dat er nog een echte technisch directeur gaat komen bij Ajax. Die positie wordt nu naar tevredenheid onder andere ingevuld door Klaas-Jan Huntelaar. 'Maar in het spel van de onderhandelingen komt veel kijken en ik denk dat iemand met enige ervaring hierin wel gewenst is bij Ajax. Maar Huntelaar loopt niet een snuffelstage hoor. Die is iedere dag op club.' Het degradatiespook waart nog in veel stadions rond komende zondag. Willem II is, ook in de AD Voetbalpodcast de afgelopen maanden gedegradeerd gewaand maar onderin kan alles nog gebeuren. Heracles moet volgens Inan en Verhoeff vrezen voor Sparta en de andere jagers onderin de ranglijst. 'Je moet er niet aan denken dat Heracles, waar die ballon helemaal aan het leeglopen is, ook nog een barrage er achteraan krijgt, want dan kan het heel goed misgaan'.  Justin Bijlow is hard op weg om weer fit te worden bij Feyenoord, maar Ofir Marciano keepte de afgelopen weken alles. Wie moet van Arne Slot het vertrouwen krijgen voor de Conference League finale, en wat zullen zijn overwegingen zijn in die beslissing?  Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
12-05-2022 | 25 min

'Sparta-PEC is de kraker van de dag'

Seizoen 4 - Aflevering 196
Een onafhankelijke VAR. Hoe pak je de voorbereiding op grote finales aan. Uitbreiding van de Champions League in 2024. De voorlaatste speelronde in de eredivisie en windjes reden voor ontslag. Het zijn onderwerpen in de AD Voetbalpodcast vandaag bespreekt Etienne Verhoeff ze met Maarten Wijffels. Vanavond de voorlaatste speelronde in de eredivisie. Naar welke wedstrijd gaat de aandacht van Maarten Wijffels vanavond? ‘Sparta-PEC Zwolle natuurlijk. Dat is de kraker van de dag. PEC kan eruit liggen vanavond. Dat zou na de blunder met de lijntjes afgelopen weekend wel een hard gelag zijn.’ In de podcast gaat het, mede door het historisch feitje van de dag, over het spelen van finales. Teams zijn vaak geneigd zichzelf terug te trekken en helemaal af te zonderen. Of moet je doen wat je normaal doet op wedstrijddagen? ‘Je ding blijven doen voor belangrijke wedstrijden is vaak het beste. Maar Peter Bosz vertelde dat er voor de Europa League van Ajax allemaal gedoe was met toegangskaarten voor familieleden. En hoe ze bij het stadion moesten komen. Dan kan je van alles proberen, maar die vrouwen gaan toch hun man bellen. Het is heel moeilijk dat bij een finale buiten de deur te houden.’ Na het weekend ging het natuurlijk over de rol van de VAR. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende pleitte voor een aantal veranderingen. Waaronder een onafhankelijke VAR.  ‘In de scheidsrechterswereld vragen ze zich ook wel af of het goed is om een heel team te hebben, inclusief VAR, dat samen door Europa reist. Een VAR moet je behoeden van een fout. Als ze te soft naar elkaar worden, kan dat ook fouten in de hand werken. Een onafhankelijke VAR zoals Mario van der Ende voorstelt kan een oplossing zijn.’ Verder de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie en nog veel andere voetbalzaken. Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App en natuurljk jouw favoriete podcastplatform.
10-05-2022 | 20 min

'Brobbey, Bergwijn en Wijndal zijn de targets voor Ajax'

Seizoen 4 - Aflevering 195
Excuses vanuit Zeist voor PSV. Opvallend: de laatste weken werd er veel in de extra tijd van een wedstrijd gescoord. Het trieste overlijden van Lukoki. En Eagles heeft een nieuwe trainer. Het is een greep uit de onderwerpen in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan. Ajax kan woensdag kampioen worden. Door een tekort aan beveiligers is een huldiging op het Museumplein uitgesloten. En dan kan de club de focus verleggen op het nieuwe seizoen. Want waar blijft de nieuwe trainer van Ajax? ‘Ajax heeft nog geen nieuwe trainer gepresenteerd, omdat ze eerst kampioen willen worden', legt Johan Inan uit. 'En daarmee zekerheid van de Champions League miljoenen. We weten dat Alfred Schreuder topkandidaat is, maar die zit ook nog in een kampioensrace in Belgie. Zodra alles beslist is voorzie ik wel dat de club snel zal schakelen. Ook met nieuwe spelers aantrekken.’ In Eindhoven kregen ze maandag gelijk van de KNVB over de strafschop tegen Feyenoord. Dat was geen strafschop oordeelde de bond. Excuses van de KNVB richting PSV. 'Nou, daar kopen ze in Eindhoven geen reet voor. Ik vind deze fout heel pijnlijk voor de titelstrijd. Bij Ajax zijn ze blij met de titel, ondanks die nasmaak.’ Maandag kwam ook het nieuws naar buiten over het overlijden van Jody Lukoki naar buiten. En zijn trieste afgang de laatste maanden. Ontslagen wegens huislijk geweld. Een ruzie met familie afgelopen week en nu overleden in het ziekenhuis. ‘Clubs moeten er meer aan doen om spelers te begeleiden in deze tijd. Ze verdienen veel geld. Dat heeft ook een aantrekkingskracht op foute types. Je hoort veel verhalen over voetballers op het en na het andere feestje. Spelers die niet van lachgas af kunnen blijven. De clubs kunnen met presentaties en voorlichting spelers wel behouden. Maar die wijzen weer naar de zaakwaarnemers en die wijzen weer naar de clubs.' Opvallend feitjes de laatste weken: veel doelpunten vallen in de extra tijd. ‘Het thuispubliek speelt hierin wel een rol, denk ik. Publiek kan een elftal echt naar boven halen. Zie Real Madrid en de magie van Bernabeu. Ik denk wel dat je dapperder wordt als je zestigduizend man achter je hebt staan.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.
09-05-2022 | 24 min

'De acceptatie van de VAR komt nu weer onder druk te staan.’

Seizoen 4 - Aflevering 194
De competitie lijkt beslist als het gaat om de titel. Ajax liep averij op in Alkmaar (2-2), maar ook PSV moest genoegen nemen met een punt in Rotterdam. Waarbij de scheidsrechter en VAR de gebeten hond waren na afloop. En ook bij PEC Zwolle een slecht VAR moment. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka en Maarten Wijffels in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Roger Schmidt sprak van schandaal van afloop van Feyenoord-PSV. Aan de andere kant, zijn ploeg verzuimde 0-3 3n 0-4 te maken. 'In algemene zin moet een trainer het over zijn ploeg hebben en niet de scheidsrechter. Maar in dit geval…', reageert Maarten Wijffels. 'Ik heb wat navraag gedaan in de scheidsrechterswereld. En daaruit blijkt dat het protocol is om altijd te gaan kijken op het scherm. Dan kan je na afloop je beslissing uitleggen en onderbouwen op basis van beelden die je zelf hebt gezien. De acceptatie van de VAR komt nu weer onder druk te staan.’ Gouka kijkt er wel met een andere blik naar. ‘Je kunt je erover opwinden als trainer, maar het helpt toch niet meer. Ik zeg het wel eens met een knipoog tegen Arne Slot, wordt zoveel mogelijk als Carlo Ancelotti. Dan win je het meest.’ Maar was het een strafschop? Wijffels: ‘Ballen die op hoge snelheid op een speler worden getrapt en waar ze hem dan ook raken…ik vind dat geen strafschop. Ik weet ook niet hoe je hands regel moet aanpakken nu.’  Doordat het gat tussen Ajax en PSV nu vier punten blijft lijkt de titelrace beslist. ‘Het zou wel een blamage zijn en een wonder als Ajax nu geen kampioen meer wordt. Zelfs als PSV het gat had verkleind met een overwinning, dan was Ajax nog kampioen geworden', zegt Gouka. Verder bespreken ze de degradatiestress onderin waar iedereen weer punten pakt. En het succes van Feyenoord in Europa, gaat dat de club ook meer mogelijkheden bieden komend seizoen? 'Dit is wel het moment om door te pakken bij Feyenoord door de selectie voor het grote deel bij elkaar te houden.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
08-05-2022 | 45 min

'PSV speelt zondag tegen Feyenoord echt tegen twaalf man'

Seizoen 4 - Aflevering 193
Feyenoord heeft de finale gehaald van de Conference League. In Marseille bleef het duel met Olympique 0-0 en daarmee was de finale bereikt voor de Rotterdammers. Een unieke prestatie. In de AD Voetbalpodcast blikken Etienne Verhoeff en Maarten Wijffels terug op het duel en kijken ze vooruit naar Super Sunday. 'Het is een geweldige prestatie van Feyenoord en de spelers. Die nemen die hele road to Tirana mee in het bagage. Achtien duels hebben ze gespeeld in Europa en maar één nederlaag. Het is een sprookje. Echt een sprookje', begint Wijffels.  Feyenoord had genoeg aan een gelijkspel om de finale te behalen. De grootste angst was Marseilles beste speler Payet. Maar die verdween na een half uur spelen naar de bank met een blessure. 'Toen Payet eruit ging bij Marseille leek het of Feyenoord geen angst meer hoefde te hebben. En de Fransen geen vertrouwen meer hadden. Daarmee werd het een typische 0-0 wedstrijd en die kwam er ook uit.’ Op 25 mei speelt Feyenoord de finale in Tirana. Komende zondag is PSV in de Kuip de tegenstander. ‘PSV speelt zondag echt tegen twaalf man. Die spelers van Feyenoord worden echt gedragen door het publiek dan. Ze zullen we vermoeid zijn, maar eigenlijk kan Feyenoord tegen PSV niet verliezen.’ Verder bespreken ze AZ-Ajax. De degradatieduels. Het succes van Van Bronckhorst bij Rangers in Europa. Het coachen van Ancelotti en een Spaanse coach voor Heracles. De AD Voetbalpodcast beluister je via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
05-05-2022 | 28 min