Zilver op EK turnen voelt voor Sanne Wevers als overwinning: ‘Dit geeft een boost’
Sanne Wevers is er in Bazel niet in geslaagd voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioen te worden op balk. In de St. Jakobshalle moest ze haar meerdere erkennen in Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk. Het verschil was minimaal: 0.034 punt. Lieke Wevers verspeelde door een val haar medaillekansen en eindigde als zevende en voorlaatste.
Door Marcel Luyckx
Sanne Wevers had in de ogen van de jury wel de ‘zuiverste’ oefening, maar niet de moeilijkste. In uitgangswaarde (D-score) gaf de regerend olympisch kampioen liefst 0.4 punt toe. Dat gat kreeg de Nederlandse net niet meer gedicht in uitvoering.
Nierontsteking
Loting had bepaald dat Sanne Wevers het bal op balk moest openen. De afmelding van Larisa Iordache, de beste in de kwalificatie, veranderde niets aan de volgorde. De EK was voor de Roemeense al geslaagd nadat ze zich woensdag op de meerkamp plaatste voor de Olympische Spelen, ondanks een nierontsteking. Die kwam aan het licht toen ze zich na de wedstrijd meldde in een plaatselijk ziekenhuis voor een medisch onderzoek. Ze kreeg een antibioticakuur en moest zelfs een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie. De balkfinale liet de titelverdedigster voor wat het was.
Geen houvast
Sanne Wevers, de Europees kampioene van 2018, had dus geen houvast aan andere scores voor haar. Ze diende haar eigen plan te trekken. Ze wist dat het sowieso ‘maximaler’ moest dan in de kwalificatie. Toen turnde ze defensief wetende dat ze bij een val een finaleplaats op haar buik kon schrijven. Qua moeilijkheid deed ze er een schepje bovenop: 5.6 tegenover 5.3 in de kwalificatie. Ook de uitvoering was beter. Daarmee legde ze de lat hoog voor de zeven finalisten die na haar aan de beurt kwamen, maar niet hoog genoeg voor Melanie de Jesus dos Santos.
Het was bij voorbaat al een onvergetelijke finale voor de zussen uit Oldenzaal. Ze lopen intussen al hun halve leven mee bij de senioren in de turnwereld, maar nooit eerder stonden ze op een EK of WK samen in een toestelfinale. Het was nog memorabeler geweest als ze allebei het erepodium hadden gehaald, net als bij het Test Event in 2016 in Rio de Janeiro: goud voor Sanne, brons voor Lieke. Zonder val was Lieke, ook wel bekend als ‘de zus van Sanne’, dicht bij een medaille gekomen. Nu restte een plekje in de achterhoede.
Ik ben blij met wat ik hier presteer in moeilijke omstandigheden
De zilveren EK-medaille om haar nek gaf Sanne Wevers het gevoel van een overwinning. ,,Dit geeft een boost. Of goud er ook in gezeten had? Ik was heel dichtbij. Ik ben blij met wat ik hier presteer onder moeilijke omstandigheden.” Daarmee doelde ze niet op het gedoe om haar trainer en vader Vincent Wevers, die door de gymnastiekbond KNGU uit Tokio geweerd zal worden. Tegen hem loopt nog een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag na klachten van (oud-)turnsters.
Moeilijk vond ze om als eerste een score neer te zetten in de arena. ,,Eerst sta je een kwartier te wachten om de zaal in te mogen en vervolgens heb je heel weinig tijd om de focus te komen. In de finale heb je ook geen one-touch, om nog even een paar tellen het toestel te voelen. Je moet meteen scherp beginnen. , want de eerste tellen tellen meteen.”
,,Normaal gesproken lees ik een finale”, vervolgde Sanne Wevers, ,,schat ik mijn kansen in en bepaal ik een strategie op basis van de scores voor me. Nu moest ik een score neerzetten waar anderen zich stuk op zouden bijten, me meer focussen op mezelf. In dit stadium is dat misschien wel het beste. Het was ook wennen om voor het eerst sinds 2018 een finale te mogen turnen.”
Druk
,,Superknap van haar. Er ligt altijd druk op haar”, zei Lieke over haar zilveren zus. ,,Het is voor Sanne niet altijd makkelijk geweest. Op de WK twee jaar geleden in Stuttgart kon ze wel voor het team strijden, maar door blessures niet voor de balkfinale. Ze heeft weer een hele stap gezet door hier voor goud te strijden, terwijl ze niet eens voor volle moeilijkheid kan gaan.”
Aan haar eigen finale-optreden draaide uit op een teleurstelling door een val. ,,Ik voelde me heel strijdbaar, maar met een val doe je niet mee voor een medaille. En die had er zeker ingezeten. Aan de E-score (voor uitvoering, red.) zie ik dat ik wel de netheid heb die de jury wil zien.”
Ik ben de medische staf dankbaar dat ze me op de rit hebben gekregen
Een voetblessure, opgelopen in de meerkampfinale van vrijdag, hield Lieke Wevers nog bijna buiten de finale. ,,Ik ben rustig gebleven en alles ingezet op herstel om vandaag te kunnen turnen. Ik ben de medische staf dankbaar dat ze me op de rit hebben gekregen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Technisch directeur Atletiekunie vindt drastische koerswijziging niet nodig: ‘Geen sprake van tweestrijd’
Vincent Kortbeek begon in november aan zijn nieuwe baan als technisch directeur bij de Atletiekunie, na maanden vol sportieve successen maar ook verhalen over een verslechterd topsportklimaat en financiële zorgen. Een drastische koerswijziging is volgens hem niet nodig. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Biljarter Dick Jaspers gaat toch niet naar Turkije: wereldbeker driebanden afgelast
Biljarter Dick Jaspers was van plan om woensdag ‘gewoon’ naar Ankara te vliegen. In de Turkse hoofdstad zou deze week de wereldbeker driebanden op het programma staan, maar de organisatie heeft het toernooi toch afgelast vanwege de recente aardbevingen in Turkije. -
PREMIUM
Lindsay springt op het EK met de handjes de lucht in de top-10 binnen: ‘Dat ze die plek vasthoudt, dat zou geweldig zijn’
Lindsay van Zundert heeft het EK kunstrijden geopend met de tiende plek in de korte kür. De 17-jarige tiener uit Etten-Leur bleef er nuchter onder. ,,Ik heb mijn best weer gedaan.” Mentor Joan Haanappel reageerde geëmotioneerd op deze mijlpaal en moeder Chantal was vooral trots. ,,Dit is echt wow.”
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
Op de meerkamp draaien Sanne en Lieke Wevers bij EK turnen de rollen om
Het is het lot van een (tweeling)zus van een olympisch turnkampioene, ze staat bijna altijd in de schaduw van die beroemde bloedverwant. Maar op de meerkamp draaien Sanne en Lieke Wevers de rollen om. Dan knapt Sanne het vuile werk op en mag Lieke ‘shinen’ tijdens het rondje langs de vier toestellen. -
PREMIUM
Basis blijft broos voor handballers ondanks knap WK: ‘Wat we nodig hebben? Drie mannetjes extra’
Met blauwe schouders van de complimenten neemt Oranje vandaag afscheid van het WK handbal. Vriend en vijand roemen het pijlsnelle spel dat de ploeg van coach Staffan Olsson speelt. Maar voor een plaats in de top van de wereld is het allemaal nog net niet genoeg. Nederland komt mannetjes, kilo’s en lengte tekort.