Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo. © AFP

WK-zilver voor estafettezwemsters op 4x50 vrij

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de WK kortebaan in Hangzhou net als twee jaar geleden genoegen moeten nemen met een zilveren medaille op de 4x50 meter vrije slag.

Ranomo Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch en Valerie de Roon kwamen tot een tijd van 1.34,55. De zwemsters van de Verenigde Staten waren sneller: 1.34,03. Het brons ging naar Australië.

Nederland verraste met de startvolgorde. Kromodwidjojo en Heemskerk maken normaal het karwei af, maar openden nu. Dat leverde halverwege nog een voorsprong op, maar Busch en De Roon konden die niet vasthouden. In de series, met Maaike de Waard in plaats van Kromowidjojo, had Nederland nog wel de snelste tijd gezwommen.

Nederland pakte vier jaar geleden in Doha nog goud op de 4x50 vrij. In het Chinese Hangzhou werd er op vier estafette-onderdelen zilver veroverd: bij de vrouwen op de 4x50 en 4x100 vrij, bij de gemengde teams op de 4x50 vrij en de 4x50 wissel. De vrouwen veroverden ook nog brons op de 4x50 wissel.

Kromowidjojo en Heemskerk gaan vandaag nog voor individueel succes op de 50 meter vrij. ‘Kromo’ was de laatste twee WK’s telkens de beste op het sprintnummer.