Volledig scherm
Naomi Sedney in actie voor Nederland op de 4x100 meter op het EK atletiek in Berlijn. © AP

Vrouwen sprinten naar zilver op 4x100 meter, mannen grijpen brons

EK atletiekDe Nederlandse sprintvrouwen hebben op de EK atletiek in Berlijn de zilveren medaille veroverd op de 4x100 meter estafette. Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney spurtten met vloeiende wissels naar de tweede plaats in de finale in een tijd van 42,15.

Schippers, de startloopster, pakte zo haar derde medaille op de Europese titelstrijd in het Olympiastadion. Ze won al brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter.

De koningin van de sprint in Berlijn was echter opnieuw Dina Asher-Smith. Zij pakte met de Britse ploeg de titel op de estafette in 41,88, de beste tijd van de wereld dit jaar. Dat was haar derde gouden sprintmedaille.

De Nederlandse sprintploeg verdedigde in Berlijn de Europese titel van twee jaar geleden in Amsterdam. Schippers, Samuel en Sedney maakten toen deel uit van het gouden kwartet.

In de finale was het aan Asher-Smith te danken dat Groot-Brittannië won. Sedney kwam als eerste uit de bocht het laatste rechte stuk op, maar Asher-Smith had een versnelling in huis die de Zoetermeerse niet kon beantwoorden. De tijd van het Oranje-kwartet lag net boven het Nederlands record van 42,04.

Brons voor estafettemannen

De Nederlandse sprintmannen hebben op de EK atletiek in Berlijn brons veroverd op de 4x100 meter estafette. Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet wisselden het stokje foutloos en noteerden een tijd van 38,03 aan de finish. Dat is een Nederlands record. De oude nationale toptijd was 38,21 en die liep de estafetteploeg eind juli bij de Diamond League in Londen.

De vorige keer dat de estafettemannen een medaille wonnen was op de EK van 2012 in Helsinki. Toen was Martina er ook al bij. Hij veroverde destijds met Brian Mariano, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington de Europese titel.

Het goud in Berlijn ging naar Groot-Brittannië, dat finishte in 37,80. De Turkse ploeg pakte zilver met een tijd van 37,98, eveneens een nationaal record.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA