Volledig scherm
© EPA

Volleybalsters verliezen in kwartfinale EK in drie sets van Turkije

Ze gingen zonder setverlies het toernooi door, maar gisteravond verloren de Nederlandse volleybalsters kansloos de kwartfinale van het EK in het hol van de leeuw.

Door Lisette van der Geest 

Een maand na de grote deceptie in Catania bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi kan de volgende teleurstelling aan het lijstje van de Nederlandse volleybalsters worden toegevoegd. Op het EK in Ankara was Nederland gisteravond met 0-3 (20-25, 22-25, 20,25) kansloos in de kwartfinale tegen Turkije. Het team dat een jaar geleden nog vierde werd op het WK en de afgelopen twee edities van het EK finalist was, gaat hierdoor ruim voor het slotweekeinde naar huis.

En daarmee laat Nederland, dat zo graag revanche wilde nemen na de vierde plaats op de Spelen in Rio, voor de tweede keer in een maand zien dat het tekort komt tegen de sterkste Europese volleyballanden. Dat er iets moet veranderen is inmiddels duidelijk. ‘We got this’, zei bondscoach Jamie Morrison nog op het moment dat Nederland met 22-19 achterstond in de derde set, maar op het veld leek al langer de overtuiging te ontbreken. Nederland speelde flets in een wedstrijd waar veel onnodige fouten werden gemaakt. Turkije, een ploeg die de laatste jaren aan een opmars bezig is, domineerde het overgrote deel van de tijd.

Tot de kwartfinale in het met 10.000 - voornamelijk Turkse, hard fluitende en joelende – toeschouwers gevulde stadion was Nederland nog het enige team op het EK zonder setverlies. Mede dankzij een goede loting stond Nederland in de voorgaande duels in aanloop naar de kwartfinale nauwelijks onder druk.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

Het EK was een soort toetje in een zomer waarin Morrison en zijn selectie hamerden op één confrontatie: die tegen Italië op het OKT. Na dat toernooi waar Nederland geen raad wist met de sterk spelende Italiaanse ploeg vielen er harde woorden. Waar Morrison een maand geleden koos voor een ervaren basis, kregen veel jonge speelsters dit EK een kans. Tegen Turkije begon hij met Nika Daalderop en Britt Bongaerts naast ervaren speelsters als Anne Buijs, Lonneke Sloetjes en Robin de Kruijf en hield de bondscoach Laura Dijkema en Maret Balkestein in het begin van de wedstrijd aan de kant.

De schijnbare wisseling van de wacht is vooralsnog geen sleutel tot direct succes. Veel wisselen kan ten koste gaan van de afstemming, daarnaast heeft het verlies van Catania wellicht een deuk geslagen in het zelfvertrouwen van het team. Feit is dat Giovanni Guidetti een beter plan meebracht naar Ankara om zijn tegenstander uit te schakelen dan collega bondscoach Morrison - tevens zijn voormalig leerling bij de Turkse club Vakifbank.

Het treffen met Guidetti was sowieso saillant. Onder zijn leiding zetten de Nederlandse volleybalsters in 2015 hun succesreeks in, met onder meer plaatsing voor de Spelen en zilver op het EK. Tot de Italiaan na Rio onverwachts zijn lopende contract inleverde en aangaf dat de combinatie met zijn privéleven te zwaar was. Toen hij niet veel later wel bondscoach werd bij de Turkse ploeg was er onbegrip.

Maar met de wedstrijd van gisteravond verliest Nederland niet alleen van een oude bondscoach, en niet alleen een kwartfinale op het EK, het verliest de aanloop naar een toernooi waar het voor de volleybalsters écht om gaat: de laatste kans op een olympisch ticket bij het continentale kwalificatietoernooi in januari. Turkije is daar waarschijnlijk Nederlands grootste concurrent. Sinds gisteravond staat Nederland een nederlaag achter.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© Ronald Hoogendoorn