Lonneke Sloetjes.
Volledig scherm
Lonneke Sloetjes. © Ronald Hoogendoorn

Volleybalsters in vijfsetter onderuit tegen wereldkampioen Servië

World CupDe Nederlandse volleybalsters hebben bij het toernooi om de World Cup in Japan hun tweede nederlaag geleden. Het team van bondscoach Jamie Morrison beet stevig van zich af tegen Servië, maar moest na vijf sets toch buigen voor de wereldkampioen: 2-3. De setstanden waren: 25-18 25-23 19-25 24-26 9-15.

Oranje had een dag eerder met 3-0 van de Verenigde Staten verloren. De eerste drie wedstrijden op het prestigieuze toernooi in Japan boekten de Nederlandse volleybalsters duidelijke zeges: op respectievelijk Argentinië, Kenia en Brazilië.

Nederland begon met Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas en libero Myrthe Schoot in de basis. Celeste Plak, Juliet Lohuis en Marrit Jasper stonden ook veelvuldig op het veld. Oranje was de eerste twee sets scherp en goed en nam een 2-0-voorsprong in sets. Daarna nam Servië het initiatief over; de Oost-Europeanen trokken eerst de stand gelijk en waren in de beslissende vijfde set doeltreffender. Sloetjes en Beliën waren de topscorers bij Oranje met 20 en 16 punten. Buijs noteerde 15 punten.

Quote

De aanval liep uitstekend

Bondscoach Jamie Morrison

Morrison was zeer te spreken over het niveau van zijn ploeg in de eerste twee sets. ,,De aanval liep uitstekend en de samenwerking tussen blok en defensie was prima”, zei de bondscoach. ,,Maar in de derde set werd Servië steeds beter en het leek wel of onze aandacht verslapte. Het kan ook zijn dat er vermoeidheid in de ploeg sloop, want het is een lang toernooi. We moeten echter wel in staat zijn langer dan twee sets goed te volleyballen.”

Morrison gebruikt het toernooi in Japan vooral om de ploeg verder voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Na twee gemiste mogelijkheden is dat de laatste kans deelname in Tokio 2020 af te dwingen. Aan de World Cup doen twaalf landen mee. Kameroen is zondag de zesde tegenstander.