Volledig scherm
Zoals gebruikelijk was zwemmen één van de drie pijlers. © Wouter Schelvis

Vlaams feestje bij Zwemloop Breda, Syb de Jong redt Nederlandse eer

Drie van de vier zeges tijdens de druk bezochte zwemloop van TVB gingen met overmacht naar Vlaanderen. Alleen op de korte afstand klonk er (symbolisch) het Wilhelmus. Syb de Jong van Triathlon Vereniging Breda (TVB) klom na 500 meter als eerste uit het water en redde daarmee de Nederlandse eer.

Hij stoof ook als eerste de hellingbaan van zwembad De Wisselaar af en werd niet meer bijgehaald voor de finish. Op de warme vijf kilometer was De Jong Robert de Korte (Maastricht) en de Belg Ruben Marijnissen vlotjes de baas. ,,Gisteren heb ik nog drie uur getraind. Desondanks ging het prima vandaag. Volgende week doe ik mee aan de kwalificatie voor de EK in Arnhem”, vertelde de winnaar. 

Eline Desaunois uit het Vlaamse Sint-Niklaas was de sterkste vrouw op de korte afstand. In totaal gingen ruim 140 mensen van start, een record voor het zwemloopcircuit. Bij de lange afstand kwam Chris Steenbakker (TVB) al na 13,20 minuten uit het zwembad. Na deze kilometer in heerlijk koel water ging hij van start voor zijn veel warmere 10 kilometer hardlopen. Op het nieuwe, beduidend verbeterde loopparcours, werd hij verschalkt door twee sterke zuiderburen. De winst ging na 49,46 minuten naar Lars Baeyens uit Wechelderzande. De Belg had twintig tellen voorsprong opgebouwd op zijn landgenoot Ben de Wolf uit Kalmthout. 

Steenbakker, volgende week organisator van een Zeeuwse zwemloop, pakte de laatste ereplaats. Niet veel later finishte winnares Eline Scheerens uit Mechelen. “Het zwemmen ging niet zo tof, maar ik ben dan ook een loopster. In oktober ga ik tijdens de marathon van Eindhoven trachten rond de 2 uur 48 minuten te lopen.”