Volledig scherm
© DigiShots

Springruiter Van der Vleuten verslaat wereldkampioene

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft vrijdagavond de sterk bezette 45e Grote Prijs van Twente gewonnen. In de barrage van het evenement op de terreinen van Erve Maathuis versloeg hij met Dana Blue nota bene de regerend wereldkampioen, Simone Blum. De Duitse werd met Alice tweede, net voor het Nederlandse talent Kevin Jochems met Cristello.

Van der Vleuten, erkend international van Oranje, trad met zijn succes tien jaar na dato in de voetsporen van zijn vader. Eric van der Vleuten won in 2009 met Tomboy de wedstrijd in Geesteren. “Waar ik toen was? Ik weet het niet zeker meer”, zei de Brabander. “Volgens mij thuis voor de televisie. Maar ik kan me nog goed herinneren dat hij hier won.”

De ‘oude Vleut’ was er niet bij in Geesteren, toen zijn zoon de hoofdprijs won. “Hij doet momenteel mee aan een wedstrijd in Estoril en zal nu wel op zijn paard zitten”, zegt Maikel. “Ik denk dat hij het inmiddels wel heeft meegekregen wat hier is gebeurd. Ik ben er in elk geval heel trots op. Zo vaak win je geen wedstrijd van dit kaliber. Als je hem dan als vader en zoon hebt gewonnen is dat bijzonder.”

Maikel (31) heeft meerdere grote titels achter zijn naam. Met de nationale equipe (en het paard Verdi) werd hij Europees- en wereldkampioen. In Londen 2012 behaalde hij met Oranje zilver bij de Olympische Spelen. Het volgende doel is het Europees kampioenschap, dat in augustus in Rotterdam wordt gehouden. Zondag rijdt hij in Geesteren de Nations Cup nog met Dana Blue, daarna krijgt het paard enige tijd rust.

Van de 51 deelnemers bereikten er in Geesteren slechts acht de barrage, onder wie drie Nederlanders. De derde was Doron Kuipers met Charley. De combinatie werd zesde. Van der Vleuten is de eerste Nederlandse winnaar van het evenement sinds Jur Vrieling in 2014.