Anne Buijs is in tranen nadat de volleybalvrouwen plaatsing voor de Spelen zijn misgelopen
Volledig scherm
PREMIUM
Anne Buijs is in tranen nadat de volleybalvrouwen plaatsing voor de Spelen zijn misgelopen © Ronald Hoogendoorn

Spelen misgelopen: het afscheid van een generatie dreigt

VolleybalDoor de uitschakeling op het OKT in eigen land staan de Nederlandse volleybalsters waarschijnlijk voor een kantelpunt; het afscheid van een generatie.

Quote

Argentinië plaatst zich, negen van de tien keer meppen wij ze de zaal uit

Anne Buijs

Door Lisette van der Geest

,,O nee”, zegt aanvoerster Maret Balkestein beslist, terwijl ze een stukje terugdeinst. ,,Ik vind dit nu wel heel heftig. Daar wil ik echt nog geen antwoord op geven.” Verlies tegen Duitsland in de halve finale van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in eigen huis, in Omnisport in Apeldoorn, brengt woede, frustratie, tranen en terneergeslagenheid, maar het werpt ook vragen op over de toekomst. Is dit een kantelpunt? Het einde van een generatie?

Jarenlang kwamen nagenoeg dezelfde Nederlandse volleybalsters in de zomermaanden samen. Moe, na een intensieve periode bij hun club, waar ze hun bestaan verdienen. Maar ook gretig, want niets zo mooi als succes met het Nederlands team. Waar spelen voor de club werk is, is trainen bij de nationale ploeg liefhebberij. Gevoed door ambitie, gepaard gaand met opofferingen.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.