Jamie Morrison.
Volledig scherm
Jamie Morrison. © ANP

‘Soms dacht ik wel: Het is echt slopend’

VolleybalstersHet interlandseizoen staat voor de deur, maar in de eerste weken kan volleybalbondscoach Jamie Morrison nog niet beschikken over zijn sterkste team. ‘Als de bonden niet ingrijpen, moeten wij het doen.’

Door Lisette van der Geest

Bondscoach Jamie Morrison begint met een voorstelrondje. Veertien namen op het grote scherm in een zaaltje op Papendal, maar de helft van de volleybalsters die afreizen naar Servië voor de eerste internationale wedstrijd van het jaar is bij het grote publiek onbekend. ,,Ik wil de meiden fit houden, dat is doel nummer één”, zegt Morrison. En dus laat hij een flink aantal van zijn topspeelsters thuis.

Quote

We hebben zoveel wedstrij­den staan, dat is echt slopend.

Laura Dijkema

Dit volleybalseizoen is voor internationals zwaarder dan andere jaren. Een voorbeeld: aanstaande zaterdagmiddag is de Champions League-finale in Berlijn, waar onder meer Nederlanders Celeste Plak en Robin de Kruijf het met hun Italiaanse clubs tegen elkaar opnemen, de ochtend daarop reist het Nederlands team naar Servië voor de Volleybal Nations League.

De afstemming tussen de Europese bond CEV en wereldbond FIVB kan een stuk beter, vindt Morrison. ,,De afgelopen achttien maanden hebben die twee bonden de speelsters bijna onafgebroken laten spelen. Van clubcompetitie naar landencompetitie en terug. Met hooguit drie tot vier dagen rust daartussen in totaal. Als coach moet je dan keuzes maken, als je wilt dat er op de belangrijkste momenten goed gepresteerd wordt.”

Bondscoach Jamie Morrison en assistent-bondscoach Marko Klok (links) tijdens een persconferentie van het nationale vrouwenvolleybalteam.
Volledig scherm
Bondscoach Jamie Morrison en assistent-bondscoach Marko Klok (links) tijdens een persconferentie van het nationale vrouwenvolleybalteam. © ANP

Voor routinier Laura Dijkema geldt hetzelfde, ook zij denkt dat een betere afstemming tussen de bonden noodzakelijk is: ,,Toen ik gedurende het seizoen het programma voor de zomer hoorde, dacht ik soms wel: jullie zijn als bonden niet handig bezig. We hebben zoveel wedstrijden staan, dat is echt slopend. Ik laat het dus maar per toernooi op me afkomen, want je moet er niet te veel over nadenken.”

Vanaf volgende week begint de VNL, vijf weken lang drie wedstrijden per week, gespeeld over de hele wereld. Nederland speelt in Servië, Apeldoorn, Hong Kong, Duitsland en Rusland. Daarna volgen voor de beste landen de finals in Nanjing. Het OKT op Sicilië begin augustus is het hoogtepunt van het seizoen. Of, zoals Morrison het tijdens de persbijeenkomst van het nationaal team omschreef: ,,Als er één wedstrijd is waar je bij wilt zijn, dan is dit het treffen van het jaar in Italië, tegen Italië.”

Daarmee is het seizoen nog niet voorbij. Er komt nog een EK en vervolgens een World Cup – het prestigieuze toernooi, waar Nederland hiervoor alleen in 1995 aan mocht meedoen. Dijkema: ,,Met dit programma is het dus extra belangrijk dat we bij het OKT direct het ene olympische ticket pakken. Dan is het fijn als je niet in januari nog voor de laatste beslissende kans moet gaan. Maar ik denk dat wij het nu met die rustperiode voor speelsters wel goed aanpakken.”

Dijkema hoort bij de selectie die zondagochtend afreist naar Servië, zij speelt geen Champions League-finale. Onder meer Plak en De Kruijf krijgen nog rust. Morrison geeft elke speelster ongeacht het wedstrijdprogramma van het nationaal team tien dagen vakantie. ,,Het lijkt niet veel, voor die speelsters is het heel veel.” Na terugkeer bij het team volgt eerst een medische test, daarna vijf dagen met alleen krachttrainingen, pas daarna mogen ze de zaal in. Morrison: ,,Als er door de bonden niet wordt ingegrepen, moeten wij dat als coaches doen.”

Bondscoach Jamie Morrison (rechts) en assistent-bondscoach Marko Klok.
Volledig scherm
Bondscoach Jamie Morrison (rechts) en assistent-bondscoach Marko Klok. © ANP

Ondertussen wordt er bij de Europese en de wereldbond wel gesproken over een beter afstemming, weet Morrison. ,,Er gaat wat veranderen. Er wordt geluisterd naar de coaches, ik weet dat er over de hele wereld zo gedacht wordt. En de spelers krijgen een stem. Maar dat is nu te laat en waarschijnlijk komt die verandering nog niet voor volgend jaar.”

Over ruim vier weken hoopt Morrison weer te beschikken over een volledig inzetbaar Nederlands team. Nooit dacht hij: ik hoop dat mijn speelsters geen Champions League-finale halen met hun club, zodat ze eerder fit zijn na hun terugkeer in het nationaal team. ,,Ik wens ze het beste. Tuurlijk, als je zou kijken vanuit de hoek: wat is het beste voor hun lichaam? Dan zou je dat zeggen. ,,Maar ik weet ook dat ze tot de competitiefste mensen ter wereld behoren en dat het ze vreugde brengt om te winnen. En dat wil ik. Daarnaast: winnen is een gewoonte. Dus je wilt dat je spelers onderdeel uitmaken van een succesprogramma. En ze zullen ook leren van de mentale druk die hoort bij de finale aankomend weekeinde.”