Solide opening Luiten na sterke comeback, Shinkwin leidt

KLM OpenJoost Luiten heeft een bemoedigende start gemaakt in het KLM Open. De tweevoudig winnaar begon zijn eerste ronde op The International bij Schiphol tamelijk dramatisch met drie bogeys op de eerste negen holes, maar maakte een ijzersterke comeback op de tweede negen holes met liefst zes birdies.

Die ‘birdieregen’ leverde een score op van 69 slagen, 3 onder par, en betekende de gedeelde zeventiende positie in de tussenstand. Luiten vreesde heel even dat hij dit weekeinde misschien wel thuis zou zitten, zo slecht begon hij aan zijn geliefde toernooi. ,,Het liep niet, heel simpel. Ik had ook wel pech met ballen die net niet goed vielen en in een waardeloze positie kwamen te liggen. Maar ik maakte op de twee par 5-holes een bogey, terwijl je daar normaal gesproken een birdie moet maken.’’

Een pasklare verklaring voor zijn stroeve start had hij niet. ,,Ik was wel heel ontspannen en had helemaal geen zenuwen. Zo ben ik meestal niet. Ik denk dat ik wat te voorzichtig speelde, te veel op safe. Juist op deze baan ga je dan fouten maken.’’

Beurse plek

Op hole 18, zijn negende in de ronde (hij was begonnen op hole 10), raakte hij een toeschouwer. De bal zwaaide licht af en landde hard op de onderrug van een man, die meteen ineen kromp van de pijn. ,,Het is me wel eens eerder overkomen. Je wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt. Ik schrok en ben snel gaan kijken. Gelukkig had hij alleen een grote beurse plek.’’

Het was een vervelend incident, maar meer ook niet. ,,Je moet door. En ik wist ook dat ik iets moest forceren. Op dat moment had ik veel steun aan mijn caddie Maarten Bosch. Hij pepte me op, ‘niet opgeven, blijf aanvallen’, bleef hij zeggen. Het was precies wat ik wilde horen. Prompt sloeg ik drie birdies op rij en was ik los. Ik heb die tweede negen holes geen fout meer gemaakt.”

Volledig scherm
Joost Luiten in actie op de eerste dag van het KLM Open. © ANP

Shinkwin aan de leiding

De Engelsman Callum Shinkwin is na de eerste ronde van het 100ste KLM Open de leider in het toernooi. De 26-jarige golfer legde als enige van de 156 deelnemers de achttien holes op The International bij Schiphol af in 66 slagen, zes onder par. Hij maakte onder meer vijf birdies en één eagle.

Shinkwin won nog nooit een toernooi op de Europese Tour. Hij staat 446ste op de wereldranglijst en zijn beste resultaat was in 2017 de tweede plaats in het Schots Open. 

Liefst zeven golfers delen de tweede plaats met één slag meer dan de leider. Twee Nederlanders staan gedeeld negende met 68 slagen (-4). Het zijn Rowin Caron en Koen Kouwenaar. De 26-jarige Caron deed al vaak mee als amateur, maar speelt nu zijn eerste KLM Open als prof. De 21-jarige Kouwenaar is nog amateur. Hij noteerde evenveel slagen als de Spanjaard Sergio Garcia, de oud-winnaar van de Masters die is gehaald als publiekstrekker naar de jubileumeditie van Nederlands oudste golftoernooi.

Volledig scherm
Callum Shinkwin. © BSR Agency