Hensley Paulina, Churandy Martina, Joris van Gool en Taymir Burnet.
Volledig scherm
Hensley Paulina, Churandy Martina, Joris van Gool en Taymir Burnet. © BSR Agency

Rijenaar Van Gool rent nationaal record op de 60 meter uit de boeken

Joris van Gool heeft zaterdag in het Poolse Torún het Nederland indoorrecord op de 60 meter verbeterd. De 21-jarige sprinter uit Rijen klokte in de finale van de Copernicus Cup in Torun een tijd van 6.59. Daarmee liep hij het bijna negen jaar oude record van Brian Mariano met één honderdste van een seconde uit de boeken.

Voor Van Gool is het zijn eerste nationale seniorenrecord. Eerder won hij al wel brons op het indoor-EK van 2019. De Brabander kwam met een persoonlijk record van 6.62 aan de start van de wedstrijd in Polen. Hij zijn halve finale in een tijd van 6.67. In de eindstrijd moest hij alleen Jan Volko voor laten gaan. De Slowaak, die goud won op het EK in 2019, was een honderdste van een seconde sneller dan Van Gool.

Het nationale record is een opsteker voor Van Gool nadat het WK indoor vanwege de corona-crisis is afgeblazen. In China had de Rijenaar zich willen plaatsen voor de Spelen in Tokio. Met het aantal punten dat hij met zijn tweede plaats verzamelde in Torun komt hij weer een stapje dichterbij dat doel.

Saillant detail is het feit dat hij het record afpakt van een sprinter, wiens dopingschorsing van vier jaar eind deze week afliep. Ook Churandy Martina liep de 60 meter in 6.60, maar dat deed de sprinter in een niet erkende wedstrijd.

  1. Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’
    Quiz

    Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’

    Evander Holyfield (57) heeft zin in een weerzien met zijn vroegere rivaal Mike Tyson (53) in de boksring, op één voorwaarde: 'Iron Mike' zal hem moeten uitdagen. ,,Ik heb hem al twee keer verslagen. Dan kun je hem zelf niet meer vragen als tegenstander. Dan zou ik een pestkop zijn. Ik wil geen verhalen horen dat ik alleen maar tegen Mike wil boksen, omdat ik weet dat ik van hem kan winnen", liet Holyfield weten.