Volledig scherm
© ANP

Remise Van Foreest tegen klassementsleider Firouzja

Jorden van Foreest heeft de partij tegen koploper Alireza Firouzja op Tata Steel Chess met remise beëindigd. De 20-jarige Nederlandse grootmeester blijft daardoor bovenin meespelen op het internationale toernooi in Wijk aan Zee.

De 16-jarige Firouzja ging na de zege op Jefferey Xiong van zaterdag alleen aan de leiding. Van Foreest, die speelde met wit, kwam na 37 zetten remise overeen met de schaker uit Iran. De Nederlander heeft na acht ronden met vijf punten een half punt minder dan Firouzja en de Amerikaan Fabiano Caruana, die na een lange partij Viswanathan Anand versloeg..

Van Foreest kon leven met de remise. ,,Je kunt niet iedere wedstrijd winnen. Ik had misschien een licht voordeel, maar het was ook geen gemakkelijk eindspel. Ik wilde ook niet verliezen omdat ik te veel risico had genomen Uiteindelijk is een remise een goed resultaat.”

Anish Giri speelde eveneens remise tegen Vladislav Artemiev, maar was daar minder tevreden over. ,,Op dit punt in het toernooi moet ik voor overwinningen spelen, maar de partij viel niet mijn kant op”, zei hij. ,,Er ging veel mis, maar op het einde kreeg ik zelfs nog kansen op meer dan remise.” Giri staat na acht ronden op 4 punten.

Titelverdediger Magnus Carlsen heeft in Wijk aan Zee zijn eerste zege gepakt. De Noorse wereldkampioen versloeg de Rus Nikita Vitjoegov na dertig zetten. Carlsen, die tot dusver zeven keer remise had gespeeld, komt daarmee op 4,5 punten.