Volledig scherm
Kira Toussaint na haar winnende honderd meter rugslag finale eerder deze maand in Boedapest. © AP

Recordbrekende Toussaint slaat ook toe op kortebaan

Kira Toussaint gaat op de kortebaan gewoon door met records zwemmen. In het Sloterparkbad in Amsterdam scherpte de 25-jarige Toussaint haar Nederlands record op de 100 meter rugslag aan tot 55,74 seconden, aanzienlijk sneller dan het oude record dat ze vorig jaar neerzette in Singapore (55,92).

De rugslagspecialiste zwom de afgelopen weken bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Boedapest en Berlijn al het ene na het andere record. Ze scherpte haar toptijd op de 50 rug aan tot 27,49, op de dubbele afstand heeft ze nu 59,46 staan als Nederlands record.

Bij de Martinez Cup in Amsterdam, een evenement dat ook als kwalificatiemogelijkheid voor de EK kortebaan dient, ging Toussaint ook razendsnel op de 100 rug. Ze raffelde de vier baantjes af in 55,74, een tijd waarmee ze vorig jaar bij de WK kortebaan goud had gepakt.

Positief bij dopingtest

Toussaint ontbrak op die mondiale titelstrijd, omdat ze kort daarvoor bij een dopingtest positief zou hebben gereageerd op het verboden middel tulobuterol. De positieve test bleek uiteindelijk veroorzaakt te zijn door een toegestane medicatie die Toussaint gebruikt. De internationale federatie FINA besloot daarom in maart de zaak terug te trekken en onderzoekt nog hoe het bij de test zo fout heeft kunnen gaan.

Toussaint was in Amsterdam ook de snelste op de 50 vrij. Met 24,22 dook ze onder de limiet voor de EK kortebaan van begin december in Glasgow. Arno Kamminga, die de afgelopen weken ook grossierde in Nederlandse records op de schoolslag, bleef op de 200 meter met 2.02,56 een tiende van een seconde boven zijn eigen recordtijd.