Michael van Gerwen, Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Max Verstappen.
Volledig scherm
Michael van Gerwen, Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Max Verstappen. © AD

Publiek is niet bij elke sport onmisbaar

De organisatie van de Tour de France overweegt serieus om de belangrijkste wedstrijd van het jaar te verrijden zonder publiek. Het druist gevoelsmatig in tegen het basisprincipe van sport, toch in eerste instantie bedoeld voor de fan. Maar het is voor de komende maanden de enige optie.

Door Rik Spekenbrink

Er zijn tal van mitsen en maren los te laten op het idee dat er de komende maanden grote wedstrijden of toernooien worden gehouden zonder publiek. De ene sport kan niet leven zonder recettes, de ander wel. Sommige sporten kan je helemaal niet beoefenen zonder anderhalve meter onderlinge afstand. En het coronavirus ligt sowieso als een tikkende tijdbom onder de evenementen die nog wel overeind staan. Maar even los daarvan. Bij welke sport is publiek echt onmisbaar? En waar is het voorstelbaar? Twee keer een top-3.

Sporten waar publiek onmisbaar is

1. Voetbal
De echte liefhebber snakt na een paar weken zonder voetbal, op een paar obscure oefenpotjes in Nicaragua na, onderhand naar ‘iets’. Dan maar de eredivisie afmaken voor lege tribunes. Maar voetbal is bij uitstek de sport waar het grote publiek maar moeilijk naar kan kijken zonder het typische stadiongeluid. We kregen vorige maand een voorproefje, toen bijvoorbeeld Valencia-Atalanta werd gespeeld zonder publiek. Het verschil met Red Bull Leipzig-Tottenham Hotspur op het andere kanaal was gigantisch.

2. Darts
Alles kan in theorie, ook een WK darts in Ally Pally zonder publiek. Maar er zijn niet veel sporten waar het publiek zo wezenlijk onderdeel is van de wedstrijd. Michael van Gerwen kan wel opkomen met Seven Nation Army, als niemand op de klanken ‘Oh, Michael van Gerwen’ mee zingt, is er toch weinig aan. De bordjes met ‘180’, het gejoel bij een mislukte 9-darter, de spreekkoren, het carnaval in de zaal. Ze maken darts tot de ultieme televisiesport. Zonder publiek blijft er weinig van over.

3. Honkbal
Hoe groter de stadions, hoe lelijker de lege tribunes. De Amerikaanse sporten zijn wat dat betreft ook ondenkbaar zonder toeschouwers. Iemand moet toch die homerun-bal vangen? Honkbal is, net als bijvoorbeeld basketbal en ijshockey, misschien nog wel meer entertainment dan veel Europees georiënteerde sporten. Als de New York Yankees hun 162 reguliere competitiewedstrijden per seizoen in een leeg stadion moeten spelen, is de lol er snel af.

Honkbal zonder publiek is moeilijk voor te stellen.
Volledig scherm
Honkbal zonder publiek is moeilijk voor te stellen. © AP

Sporten waar publiek best gemist kan worden

1. Wielrennen
Veel wielrenners, en misschien ook wel veel kijker thuis voor de buis, zouden het toejuichen: een Pyreneeën-klim zonder duizenden dwazen die plots oversteken, meerennen en hun bidons legen. Wielrennen zonder publiek lijkt prima te doen. De plukjes mensen die langs het parcours staan mis je niet, de helikopterbeelden van Frankrijk blijven even mooi. Alleen op de cols en bij de finish zou het gebrek aan mensen echt opvallen. Maar voor de televisiekijker blijft de kern van de sport overeind. De tactieken en het afzien, misschien wordt het alleen maar puurder zonder afleidingen van publiek.

2. Formule 1
Natuurlijk, het zijn prachtige plaatjes van complete oranjetribunes, meedeinend op Snollebollekes, tegen de glooiende heuvels langs de Oostenrijkse Red Bull Ring. Maar voor de miljoenen televisiekijkers over de hele wereld is het best voorstelbaar: een Formule 1-race zonder publiek. Het geluid van de motoren overstemt alles, de coureur heeft bij snelheden van 320 kilometer per uur ook geen oog voor de fans. In bijvoorbeeld Bahrein ogen de tribunes ieder jaar al akelig leeg.

3. Tennis
Intrigerende gedachte: hoe zou de prachtige Wimbledon-finale tussen Novak Djokovic en Roger Federer van 2019 eruit hebben gezien zonder publiek? Op een enkeling na was het hele Centre Court op de hand van de Zwitser. Maar Djokovic won, na twee matchpoints te hebben overleefd. Van de Serviër is bekend dat hij energie krijgt van een vijandig publiek. Federer lijkt het soms te verlammen, de favorietenrol in elk tennisstadion ter wereld.

Natuurlijk mis je het gejuich na een toverbal. Maar tennis zonder publiek, het kan. Het wekelijkse bewijs zijn de challengertoernooien op verlaten baantjes in Oezbekistan en Tunesië.

Novak Djokovic en Roger Federer.
Volledig scherm
Novak Djokovic en Roger Federer. © EPA
 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.