Volledig scherm
Witold Banka. © EPA

Poolse minister Banka wordt nieuwe president WADA

De Pool Witold Banka, minister van Sport en Toerisme, wordt de nieuwe president van het anti-dopingagentschap WADA. Hij is sinds vandaag de enig overgebleven kandidaat voor de functie. ,,Een grote eer en een grote verantwoordelijkheid”, luidde zijn eerste reactie.

Banka is een voormalig atleet. In 2007 won hij op de wereldkampioenschappen brons op de 4 x 400 meter estafette. Hij volgt de Schot Craig Reedie op. De officieuze benoeming kwam tot stand op een bijeenkomst van alle bij WADA aangesloten landen in het Canadese Montreal.

Het is de bedoeling dat Banka (34) in november officieel begint bij WADA.

  1. ‘We dachten: we vergelijken onszelf maar niet met Ajax’
    Europees kampioen

    ‘We dachten: we vergelij­ken onszelf maar niet met Ajax’

    Ze zijn regerend wereldkampioen in de 49ER FX-klasse, maar waren afgelopen week verwikkeld in een spannend kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2020, in Tokio. Voor zeilduo Annemiek Bekkering (27) en Annette Duetz (25) is de winst van de EK-titel zondag bijzaak. Hun grootste triomf is de interne olympische kwalificatie, ten koste van het jonge duo Odile van Aanholt en Marike Jongens. Bekkering: ,,Ja, dan weet je op zondag ineens wat je het komende jaar gaat doen.”