De waterpoloploeg van Servië viert feest op de Spelen van 2016 nadat Kroatië in de finale is verslagen. Beide landen willen uitstel van de Spelen in Tokio.
Volledig scherm
De waterpoloploeg van Servië viert feest op de Spelen van 2016 nadat Kroatië in de finale is verslagen. Beide landen willen uitstel van de Spelen in Tokio. © REUTERS

Ook Servië en Kroatië willen uitstel Olympische Spelen

De roep om uitstel van de Olympische Spelen wordt steeds luider. De nationale olympische comité’s van Servië en Kroatië zeiden zondag ook dat ze het niet juist vinden het evenement komende zomer door te laten gaan.

,,Japan heeft veel middelen geïnvesteerd in de Olympische Spelen en natuurlijk zijn zij er heilig van overtuigd dat de Spelen door moeten gaan. Maar dat tart het gezonde verstand. We kunnen daar niet achter blijven staan. Mensenlevens komen op de eerste plaats”, zegt Vanja Udovicic, voorzitter van het comité van Servië.

Zlatko Matesa, voorzitter van het Kroatische olympische comité, zegt dat het “onmogelijk” is om de Spelen nu door te laten gaan. “Niemand wil dat de Spelen worden uitgesteld, maar ik denk dat we in de buurt komen van een dergelijk scenario, omdat het de enige optie lijkt te zijn. Sport is in heel Europa gestopt en niemand weet wanneer het zal worden hervat.” Matesa pleit voor uitstel van een aantal maanden.

Eerder pleitten onder meer de olympische comité’s van Spanje en Brazilië voor uitstel, net als de Amerikaanse atletiekbond en de Amerikaanse zwembond.

In Nederland wil wielerbond KNWU dat de Spelen worden verplaatst. NOC*NSF, de Nederlandse sportkoepel, vond het zaterdag nog te vroeg voor een standpunt. Wel vindt zondag weer overleg plaats.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.