Volledig scherm
© AFP

Olympisch comité VS roept op tot uitstel Spelen Tokio

De lijst van landen die vanwege het coronavirus uitstel willen van de Olympische Spelen in Tokio wordt almaar langer. Ook het olympisch - en parlaympisch comité van sportgrootmacht Verenigde Staten heeft het standpunt ingenomen dat het beter is de Spelen niet deze zomer te houden en te verplaatsen.

Het olympisch- en paralympisch comité van Nieuw-Zeeland liet eenzelfde oproep horen. ,,We steunen de mening van onze atleten en die willen uitstel. Wij zullen hun standpunt doorgeven aan het IOC”, luidde een verklaring.

Canada was het eerste land dat aankondigde niet naar de Spelen van Tokio te gaan als het IOC vasthoudt aan de geplande periode van 24 juli tot en met 9 augustus. Australië, Polen en Zwitserland volgden al snel.

Het IOC maakte zondag bekend dat binnen vier weken een beslissing wordt genomen over het al dan niet uitstellen van de Spelen, maar de druk op het IOC en Japan voor een snelle beslissing neemt met de dag toe. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound liet in een interview maandag weten dat de Spelen zullen worden uitgesteld.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag om 12.00 Nederlandse tijd telefonisch contact met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité over mogelijk uitstel van de Olympische Spelen vanwege het coronavirus. Volgens de Japanse krant Sankei onderhandelt de Japanse regering met het IOC over uitstel van de Spelen in Tokio met maximaal een jaar.

Het Amerikaans olympisch comité luistert vooral ook naar de uitkomst van een enquête onder duizenden atleten. Een grote meerderheid pleit voor uitstel. ,,Onze belangrijkste conclusie is dat zelfs als de huidige gezondheidsproblemen tegen het einde van de zomer kunnen worden verlicht, de enorme verstoringen in trainingsopbouw, dopingcontroles en kwalificatieproces niet op bevredigende wijze kunnen worden overwonnen. Meer dan ooit is duidelijk dat de weg naar uitstel de beste is”, verklaarde het comité.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.