Nederland stevig op plek twee van de medaillespiegel
Na het goud van Ireen Wüst en het brons voor Marrit Leenstra bezet Nederland met al zeven medailles deze Winterspelen stevig de tweede plaats. Klik hier voor de complete lijst
Bekijk hieronder de graphic van het totaal aantal medailles per land.
Liveblog gesloten
De nacht nadert in Pyeongchang. De ski's, schaatsen en curlingschoenen staan veilig in de lockers. We sluiten dit liveblog voor vandaag! Bedankt voor het volgen. Morgenochtend rond de klok van 05.00 uur zijn we weer present. Klaar voor nog meer medailles? Wij wel!
Gouden Ireen
Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan goud veroverd bij de Olympische Spelen. De Nederlandse schaatsster, zaterdag tweede op de 3000 meter, schreef op imponerende wijze de 1500 meter op haar naam. Ze eindigde in de elfde rit in een tijd van 1.54,35.De Japanse favoriete Miho Takagi kon in de veertiende en laatste rit net niet onder de tijd van Wüst duiken en eindigde als tweede: 1.54,55. Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.55,26. De Friezin was 0,01 sneller dan Lotte van Beek, die op de vierde plek belandde: 1.55,27.
Weer zeventien norovirus-gevallen
Bij de Winterspelen zijn weer zeventien nieuwe gevallen van het besmettelijke norovirus geconstateerd. Het gaat om acht in Pyeongchang en negen in Gangneung (waar onder meer het schaatsen en shorttrack is). Het totaal aantal besmettingen komt daarmee uit op 194, aldus de organisatie. Van die groep zijn 147 mensen inmiddels uit quarantaine gehaald en weer aan het werk.
Skifederatie verdedigt start
De internationale skifederatie FIS verdedigt haar beslissing om het onderdeel slopestyle bij het snowboarden voor vrouwen door te laten gaan. Internationaal is een golf van kritiek losgekomen dat de wedstrijd werd gehouden ondanks harde wind. ,,De eerste prioriteit van de FIS is de veiligheid van de sporters, en de FIS zou nooit een wedstrijd houden als die niet veilig is.''
Van de 25 deelneemsters die vanmorgen deelnamen wisten er slecht vijf tijdens de eerste run op de been te blijven. Geen enkele snowboardster wist twee foutloze afdalingen neer te zetten in de wedstrijd die uiteindelijk door de Amerikaanse Jamie Anderson werd gewonnen. ,,Onverantwoord'', betitelde niet alleen de Nederlandse deelneemster Cheryl Maas de beslissing, maar ook onder andere het Duitse skiverbond. Volgens de FIS heeft de jury na de training en met de weersvoorspelling in de hand bepaald dat het weer stabiel genoeg was voor de wedstrijd. De weersomstandigheden waren 'binnen de grenzen'.
Bekijk hieronder een samenvatting van de slopestyle-finale.
Volledige loting
Bekijk hier de volledige loting van de 1500 meter mannen. Deze afstand wordt morgen om 12.00 uur Nederlandse tijd verreden en is uiteraard te volgen in ons liveblog.
Weer goud voor Duitsland
Opnieuw biatlon-goud voor Duitsland! Laura Dahlmeier wint met overmacht de 10 kilometer achtervolging en pakt daarmee haar tweede gouden plak deze Winterspelen. Zaterdag won Dahlmeier al de 7,5 kilometer sprint. Wordt zij de ster van Pyeongchang 2018?
Gisteren zegevierde overigens haar landgenoot Arnd Peiffer bij de mannen op de 10 kilometer. Onze oosterburen heersen op dit onderdeel en in de medaillespiegel. Ze staan nu op vier keer goud. En dat kan Nederland vandaag niet meer inhalen.
De Russische atlete Anastasiya Kuzmina pakt, na een spannende strijd, zilver. Nipt voor de Française Anaïs Bescond, die genoegen moet nemen met brons.
Loting 1500 meter mannen
De loting van de 1500 meter mannen, die morgen wordt verreden, is bekend.
Patrick Roest treft in rit 4 de Nieuw-Zeelander Reyon Key. Kjeld Nuis neemt het in rit 14 op tegen de Japanner Takuro Oda, en Verweij moet in de 16de rit tegen Allan Dahl Johansson uit Noorwegen. Er zijn in totaal 18 ritten.
Tegenstanders zonder enige reputatie voor de drie Nederlanders. Het lijkt erop dat Roest, Nuis en Verweij morgen op zichzelf aangewezen zijn.
Kramer maakt eigen appartement schoon
Sven Kramer en zijn ploeggenoten Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Patrick Roest hebben er nieuwe 'hobby' bij om de zeeën van tijd in het olympisch dorp te doden. Het schaatskwartet van Team LottoNL-Jumbo maakt sinds kort het eigen appartement schoon. ,,Iemand moet het doen, want daar wordt niet voor gezorgd hier'', glimlacht Nuis.,,Dus doen we het zelf maar.'' Lees hier ons interview met Nuis. Of bekijk hieronder ons filmpje.
Sven Kramer krijgt goud omgehangen
Sven Kramer heeft zijn gouden plak te pakken. De Fries kreeg de plak zojuist op Medal Plaza. Klik hier voor meer foto's.
Supervalentijn voor shorttrackduo?
De Britse shorttrackster Elise Christie en haar Hongaarse partner Shaolin Liu kunnen Valentijnsdag woensdag helemaal geweldig maken met medailles. Christie is als olympisch recordhoudster topfavoriet op de 500 meter. ,,Ik hoop hem echt extra te verrassen met een medaille’’, zei Christie in de Mirror. Het duo kent elkaar al jaren en werd in 2016 beide wereldkampioen.
Wind op skipistes houdt aan
Markus Waldner, zeg maar de skibaas van de Winterspelen, zit met zijn handen in het haar. Volgens de weersvoorspellingen houdt de harde wind morgen en woensdag nog aan. De afdaling voor de mannen en de reuzenslalom van de vrouwen werden al verplaatst naar donderdag, maar het skiprogramma wordt nu steeds verder in elkaar gedrukt. ,,We zullen zien hoe het gaat, maar de voorspellingen zijn niet gunstig. Voor donderdag ziet het er gelukkig wel goed uit'', aldus Waldner.
De voorspelling!
Nederlandse schaatsfans in Pyeongchang voorspellen de 1500 meter van vanmiddag. Wie wint het goud?
Frimpong tijdens training in achterhoede
Ook voor de Nederlands-Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong zijn de Spelen begonnen. Maandag maakte hij in de officiële training twee afdalingen. Frimpong eindigde beide keren in de achterhoede met de 26ste en 28ste, de laatste plek.
In de eerste trainingsrun zette de Ghanees een tijd neer van 53,72 neer, 2,80 seconden langzamer dan de Duitser Christopher Grootheer. Aan de streep had Frimpong een snelheid van 120,3 kilometer per uur, tegen 127,8 voor de Duitser. Bij de tweede run gaf Frimpong (54,60) bijna een seconde meer toe op de snelste man, de Brit Dom Parsons.
'IOC-voorzitter Bach naar Noord-Korea'
IOC-voorzitter Thomas Bach bezoekt na de Winterspelen Noord-Korea. De trip maakt onderdeel uit van de deal die het Internationaal Olympisch Comité sloot met Noord- en Zuid-Korea, meldt een bron binnen de Olympische beweging.
De Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang duren tot en met zondag 25 februari en Bachs bezoek vindt ,,een keer daarna plaats''. De deelname van het stalinistisch geregeerde Noord-Korea aan de Spelen wordt gezien als een diplomatiek succes. Beide landen verkeren sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953 formeel nog in staat van oorlog.
Tegen het geïsoleerde Noord-Korea lopen internationaal sancties wegens het kernwapenprogramma van het regime in Pyongyang.
Rebensburg gaat stoppen
De Winterspelen in Pyeongchang zijn voor de Duitse skivedette Viktoria Rebensburg de laatste. De Spelen in Peking van 2022 liggen te ver weg, zei de olympisch kampioene op de reuzenslalom van Vancouver (2010). Vier jaar geleden pakte de Duitse nog brons op datzelfde onderdeel.,,Ik kan me niet voorstellen dat ik over vier jaar nog ski'', aldus de 28-jarige Rebensburg. Wanneer ze precies stopt weet ze nog niet. ,, Daar heb ik nog geen gedachten over, ik heb er nu nog extreem veel plezier in.''
Geisterspiele
Wij Nederlanders zien in de schaats- en shorttrackhal in Gangneung veel publiek, maar in veel landen doemt stilaan kritiek op over sfeerloze Winterspelen, vooral in de bergen rond Pyeongchang. Bild, de Duitse tabloid, noemt het vandaag zelfs 'Geisterspiele' (Geestesspelen), zonder sfeer en zonder fans.
Anema: Sven is niet zenuwachtig te maken
Jillert Anema, de immer uitgesproken coach van olympisch kampioen Jorrit Bergsma, weet niet of Sven Kramer voor de olympische 10.000 meter, donderdag in Gangneung, zenuwen kent. ,,Hij is wel geladen, dat vind ik voor hem een beter woord. Dat heeft Sven intrinsiek altijd al gehad. Hij gaat ook op tien kilometer gewoon z'n tijd rijden in een heel goede rit. Sven is uniek, een vakman, hij doet het elke keer weer, terwijl de druk op hem enorm is.''
Voorbeschouwing van Thijs en Hidde
Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam kijken vooruit naar deze olympische dag! Check de video hier!
Canada pakt met overmacht naar goud
Het Canadese landenteam heeft de olympische titel in het kunstrijden gepakt. Na de ijzersterke individuele kür van vooral Patrick Chan en een derde plaats voor Gabrielle Daleman kon het goud de Canadezen bijna niet meer ontgaan en was het aan het koppel Tessa Virtue en Scott Moir om de klus af te maken. Met een fabuleus optreden, beloond door de jury met een puntentotaal van 118.10 punten, bliezen ze de competitie van de baan. De olympische atleten van Rusland (OAR) eindigden op een tweede plaats in de eindrangschikking. Vooral het optreden van de jonge Russin Alina Zagitova maakte veel indruk. Brons was er voor de Verenigde Staten.
Loting 1500 metr vrouwen
Om 13.30 uur liggen er mogelijk weer (een) medaille(s) klaar voor oranje bij de 1500 meter voor vrouwen. Dit is de loting (de belangrijkste ritten), met daarbij de aantekening dat na rit 7 een dweilpauze volgt.
Goud slopestyle naar Jamie Anderson
Het goud bij het onderdeel slopestyle gaat wéér naar de Amerikaanse Jamie Anderson. De 27-jarige veroverde vier jaar geleden ook in Sotsji de gouden plak op dit onderdeel. Haar eerste run was goed voor 83,00 punten, waar vervolgens niemand meer aan kon tippen. De Canadese Laurie Blouin met een puntenaantal van 76,33 eindigde op plek twee. Enni Rukajarvi veroverde brons met 75,38 punten. De Finse won vier jaar geleden zilver.
Column Thijs Zonneveld over Sven Kramer
We kijken met Thijs Zonneveld even terug naar de dag van gisteren, en de fenomenale prestatie van Sven Kramer. Lees hier zijn column over de 'op en top sportman'.
Negentien nieuwe besmettingen
Er zijn negentien nieuwe gevallen van het besmettelijke norovirus geconstateerd. Het gaat om elf mensen in Pyeongchang, vijf in Gangneung (waar onder meer het schaatsen en shorttrack is) en drie in het Horeb Youth Centre, waar het virus voor het eerst opdook. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee uit op 177. Lees hier meer.
Kimberley Bos komt in haar ritme
Kimberley Bos is bij de tweede training op de olympische baan in Pyeongchang als elfde geëindigd. De 24-jarige Nederlandse skeletonster noteerde op het Olympic Sliding Centre een tijd van 53,57 seconden. Dat was aanzienlijk rapper dan eerder vandaag tijdens de eerste oefensessie, waar ze 54,84 seconden over deed. De eerste wedstrijdrun voor Bos is vrijdag.
Dit was geen wedstrijd!
Cheryl Maas baalt
Cheryl Maas is in de finale van het onderdeel slopestyle op de Olympische Spelen tot tweemaal toe onderuitgegaan. In zowel de eerste run en haar laatste kwam de snowboarster hard ten val nadat ze van de schans afkwam. Daarmee zijn haar medaillekansen verkeken. Ze baalde, vooral vanwege de bizarre windvlagen op het Phoenix Snow Park. ,,Dit was geen wedstrijd!'' Bij Engelssprekende media noemde ze de wedsttijd zelfs een 'shitshow'. Lees hier meer!
Dag 4
Goedemorgen Nederland! Welkom in ons liveblog van de Winterspelen. Nederland staat op met een vette glimlach na een heerlijk topweekend in Pyeongchang. Twee keer goud, twee keer zilver en een bronzen medaille... Wow! Volgt er nog wat vandaag? Mis niets in ons liveblog!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Motorcoureur Collin Veijer (18) vol ambitie: 'Het doel is de MotoGP'
Het gaat hard met motorcoureur Collin Veijer uit Staphorst. Nog maar 18 jaar en nu al actief in de Moto3-klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Dit weekeinde maakt hij zijn debuut in de eerste race van het seizoen in Portugal. ,,Dit is wat ik altijd voor ogen had.”Staphorst -
Overleden Dick Fosbury (76) deed de wereld versteld staan en veranderde het hoogspringen voorgoed
Voormalig hoogspringer Dick Fosbury is op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse atleet introduceerde bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico een nieuwe techniek en sprong over 2,24 meter naar olympisch goud. De achterwaartse springtechniek die met Fosbury Flop zijn naam kreeg, wordt sindsdien door vrijwel alle hoogspringers gebruikt. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Atletiekbond strenger voor transgenders: na puberteit als man geen deelname meer als vrouw
De wereldwijde atletiekfederatie heeft strengere richtlijnen opgesteld voor het deelnemen van transgenders aan wedstrijden bij de vrouwen. Transgenders die als man door de puberteit zijn gegaan worden in het vervolg uitgesloten, zo zei Lord Sebastian Coe, oud-atleet en de president van World Athletics.
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
-
-
Podcast De Pacer | Nienke Brinkman over de CPC, powernaps en Boston
Daags na haar overwinning bij de CPC Loop Den Haag in 1.07.44 schuift Nienke Brinkman aan. Tegenover haar: Eric Brommert, de man die haar zondag tijdens de race op de motor begeleidde. De zenuwen voor de start, haar ‘balls to the wall’- mentaliteit en de smekende ogen en uitspraak op anderhalve kilometer voor de finish (,,Ik kan niet meer!”) komen voorbij. -
PREMIUM
Waarom in de sportwereld een run is ontstaan op bakpoeder
Het Zweedse schaatsfenomeen Nils van der Poel gebruikte het. Net als toprenners Wout van Aert en Primoz Roglic van wielerploeg Jumbo-Visma. De Nederlandse roeiers geloven er ook in. Hoe een ‘drilpudding’ bij het ontbijt, in de eeuwige strijd tegen verzuring, je een betere topsporter maakt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer