Nederland aast op beslissend OKT: ‘Dat zijn we verplicht naar onze volleybalsters’
De Nederlandse volleybalbond hoopt het Olympisch Kwalificatie Toernooi naar Nederland te halen in januari, ondanks de flinke financiële vereisten. ,,Dat zijn wij aan onze volleybalsters verplicht.”
Delen per e-mail
Door Lisette van der Geest
Anderhalve maand geleden was de Nederlandse volleybalbond Nevobo heel beslist: nee, het laatste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen zou in januari niet in Nederland georganiseerd worden. De gevraagde vergoeding van een miljoen euro, exclusief de organisatiekosten, waren te hoog. Maar inmiddels is de situatie anders. Technisch directeur Joop Alberda na een lachje: ,,Zeg nooit nooit. Wij vinden dat we het verplicht zijn ten opzichte van onze volleybalsters om ons uiterste best te doen het toch mogelijk te maken.”
En dus wordt er momenteel gewerkt aan een Nederlands bid en lag er gisteren tijdens de EK-wedstrijd van de Nederlandse mannen tegen Polen in Ahoy extra lading op het bezoek van Aleksandar Boricic, de president van de Europese Volleybalbond CEV.
De situatie is inmiddels ook anders dan begin augustus, vlak na het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi in Catania, waar Nederland in het hol van de leeuw en onder begeleiding van luidruchtige Italianen de strijd om het ene olympische ticket verloor van de thuisspelende ploeg. Van de landen die veroordeeld zijn tot de laatste, continentale strijd in januari om het laatste overgebleven olympische ticket, was er geen bereid of in de mogelijkheid tot een bid van een miljoen euro. Alberda: ,,Dan krijg je een situatie waarin alle partijen zeggen: als het zo blijft, haken wij af, waarna je weer opnieuw begint. Nu is de vraag wie het dichtst bij het bedrag komt en waar de CEV vervolgens voor kiest.”
Achtste speler
Turkije en Nederland zijn de twee kandidaten. Normaal gesproken zijn deze twee landen ook de voornaamste kanshebbers voor het ene ticket. Thuisvoordeel kan van groot belang zijn in een sport als volleybal, zo wijzen alleen al de recente resultaten van de Nederlandse volleyballers uit: begin augustus was er het duidelijke verlies tegen grootmacht Italië in Italië, in Ankara werd eerder deze maand in een volle, lawaaierige sporthal verloren op het EK.
Alberda: ,,Het publiek telt als zevende of achtste speler en is van niet te onderschatten waarde. Dat zagen we in Turkije, in Italië, maar ook gisteren tegen Polen.” Sporttempel Ahoy werd een dag geleden gedomineerd door juichende, toeterende en joelende Polen. Alberda: ,,Toeschouwers kunnen je optillen, of naar beneden duwen. Als je het publiek tegen je hebt, kan dat als een soort deken om je heen hangen en sporters doen dingen die ze normaal gesproken nooit doen.”
De Nederlandse volleybalbond is nog in gesprek met een aantal partijen over de haalbaarheid van het evenement op Nederlandse bodem. Zonder partijen van buitenaf lukt de financiering sowieso niet. ,,Wij hebben daarom een aantal dagen respijt gevraagd bij de CEV om het bid in te dienen.” Volgens Alberda zou er een extra fonds in de sportwereld moeten zijn. ,,Een olympic qualifier fund, waar bijvoorbeeld ook een sport als handbal gebruik van kan maken. Er wordt wel alles op poten gezet om een team geweldig te maken, er wordt vier jaar in geïnvesteerd, de Spelen worden tot mythische proporties aangeprezen, maar als het gaat om het cruciale moment, plaatsing voor die Spelen, is er niks voor gepland. Nu komt het erop aan en is er een soort noodkreet: help ons.”
In Turkije gaat er veel geld om in de sport. Daar is volleybal populair en is de nationale competitie van wereldniveau, met een club als Vakifbank. Vier jaar geleden werd het OKT ook in Turkije georganiseerd, forse investeringen zijn daar niet vreemd. Tegelijkertijd pleit in het voordeel van Nederland dat Turkije onlangs een EK organiseerde. Spreiding van locaties kan een argument voor Nederland zijn.
Criteria
Maar de criteria van de CEV zijn niet helder, zegt Alberda. ,,Dat is een black box. Wanneer zij duidelijkheid geven en welke argumenten doorslaggevend zijn weet niemand. Maar zo hebben wij het WK vrouwen van 2022 gekregen, zonder dat we precies weten op basis waarvan. Op kennis, kunde, relaties, maar misschien dat China wel meer geld bood.”
De ontmoeting met president Boricic ging gisteren goed. ,,Maar laten zien dat we een kampioenschap goed kunnen organiseren, is niet ons probleem. Organiseren is juist een van onze kwaliteiten. Nu is de vraag wat haalbaar en acceptabel is voor ons als bond en praten we met mensen die ons wellicht willen helpen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Navigatie is de kracht van Brabantse buggybuddy’s in Dakar Rally
De beste Nederlandse eindklassering in de de 43ste Dakar Rally kwam op naam van de veteranen Kees Koolen (55) en Jurgen van den Goorbergh (51). Het Brabantse buggyduo eindigde als zesde in de lichtgewichtklasse. Samen zijn ze goed voor 24 Dakar-finishes. -
Volleybalsters stunten tegen Brazilië op World Cup
De Nederlandse volleybalsters hebben bij de World Cup in Japan voor een stunt gezorgd. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was in drie sets te sterk voor Brazilië: 25-23, 25-21, 25-22. -
Video Curry met Golden State Warriors te sterk voor LA Lakers, opnieuw glansrol voor Harden bij Nets
De Golden State Warriors waren afgelopen nacht met 115-113 te sterk voor Los Angeles Lakers, het team van sterspeler LeBron James. De Warriors (NBA-kampioen in 2015, 2017 en 2018) maakten in het Staples Center in Los Angeles een achterstand van 19 punten ongedaan tegen de titelverdediger in de NBA. -
Goud voor Van ‘t End in Masters Doha, brons voor Grol en Steenhuis
Judoka Noël van ‘t End heeft uitstekende vorm getoond bij aanvang van het olympische jaar. De regerend wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram veroverde de gouden medaille bij de hoog aangeschreven Doha Masters. Hij versloeg in de finale Beka Gviniasjvili uit Georgië. -
Brand voert Nederlands podium aan in Zilvermeercross, Vos eindigt als derde
Lucinda Brand heeft opnieuw een zege bijgeschreven in het veldrijden. De Rotterdamse won de Zilvermeercross in Mol. Ze reed in de laatste ronde van het zanderige parcours weg van Denise Betsema, die als tweede over de finish croste. Marianne Vos eindigde als derde en maakte er een compleet Nederlands podium van.
-
PREMIUM
Marathonloper Nageeye vertrekt bij groep Kipchoge: ‘Ik blijf een nomade en gevoelsmens’
Al jaren traint Abdi Nageeye in Kenia met de beste marathonlopers ter wereld. Toch zegt zijn gevoel nu dat hij Kaptagat moet verlaten. ,,Ik blijf een nomade en een gevoelsmens.’’ -
Beroepsverbod en celstraf voor dopingarts Schmidt
De Duitse arts Mark Schmidt is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar en 10 maanden voor het toedienen van doping aan tientallen sporters. De rechtbank van München legde hem ook een beroepsverbod van 3 jaar op. -
Volleybalsters verliezen in kwartfinale EK in drie sets van Turkije
Ze gingen zonder setverlies het toernooi door, maar gisteravond verloren de Nederlandse volleybalsters kansloos de kwartfinale van het EK in het hol van de leeuw.