MVP Antetokounmpo in tranen bij verkiezing

VideoGiannis Antetokounmpo werd gisteravond uitgeroepen tot Most Valuable Player van de NBA. Tijdens zijn speech hield de 24-jarige Griek het niet droog. Emotioneel bedankte hij zijn broers, zijn moeder en zijn overleden vader.

Forward Antetokounmpo maakte afgelopen seizoen gemiddeld 27,7 punten en 12,5 rebounds per wedstrijd over een totaal van 72 wedstrijden. Met die indrukwekkende statistieken leidde hij zijn team Milwaukee Bucks naar de Eastern Conference-finale. Daar bleek de uiteindelijke NBA-kampioen Toronto Raptors te sterk (4-2). Ondanks het mislopen van de finale reden genoeg voor het winnen van de meest prestigieuze individuele prijs in de NBA. 

Volledig scherm
NBA-speler Giannis Antetokounmpo, van de Milwaukee Bucks, geeft een emotionele speech nadat hij wordt uitgeroepen tot MVP tijdens de NBA Awards. © Chris Pizzello/Invision/AP

Bij de uitreiking van de MVP-award hield de 24-jarige Griek het niet droog. In zijn bedankspeech gaf The Greek Freak  een eerbetoon aan zijn in 2017 overleden vader Charles. ,,Twee jaar geleden had ik een doel in mijn hoofd dat ik de beste speler in de competitie wilde worden en alles zou doen wat nodig is om mijn team te helpen winnen. Elke dag dat ik het veld opstap, denk ik altijd aan mijn vader en dat motiveert me om beter te spelen en vooruit te komen.”

,,Zelfs als mijn lichaam pijn doet, zelfs als ik geen zin heb om te spelen, kom ik altijd opdagen en doe ik het juiste. Ik wil mijn team, mijn teamgenoten, bedanken. MVP gaat niet over statistieken en cijfers, het draait allemaal om winnen en alles wat je doet om te kunnen winnen. Als een team.”

De 2,11 meter lange Antetokounmpo is een zoon van Nigeriaanse immigranten. Drie jaar voor zijn geboorte verhuisden zijn ouders vanuit Lagos naar Athene. Zijn ouders leerden hem en zijn drie in Griekenland geboren broers hun dubbele culturele achtergrond te waarderen en te omarmen. Om dit kracht bij te zetten, gaven ze al hun in Griekenland geboren kinderen Helleense namen: Thanasis, Giannis, Kostas en Alexis. 

Quote

Dit is nog maar het begin.

Giannis Antetokounmpo

In 2012 begon de inmiddels 24-jarige Antetokounmpo zijn professionele basketbalcarrière bij het Atheense Filathlitikos, dat destijds uitkwam op het tweede niveau in Griekenland. Na één seizoen werd de boomlange basketballer in 2013 geselecteerd door de Milwaukee Bucks, waar hij ondertussen al zes jaar speelt. 

Met het winnen van de prijs is de honger van de Griek niet gestild en hij droomt al van de volgende prijs. ,,Dit is nog maar het begin. Mijn doel is het winnen van de NBA en ik ga er alles aan doen om dat te laten gebeuren”, vertelde hij zijn publiek in Californië.

Naast  verschillende felicitaties van onder anderen basketballegende Kobe Bryant - die de Griek twee jaar geleden al ‘nomineerde’ voor de prijs - was niet iedereen het eens met de uitslag. Houston Rockets - de werkgever van de verliezende genomineerde en MVP van vorig jaar,  James Harden - toonde zich een slechte verliezer door het ,,respectvol oneens” te zijn met de uitslag.