Martina trots na nationaal record én finaleplaats 4x100 meter

'Alles kan gebeuren'De Nederlandse mannen staan morgenavond in de finale van de 4x100 meter estafette. Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina plaatsten zich in een nationaal record van 37,91 seconden voor de eindstrijd.

Door Pim Bijl

Nederland liep naar de vijfde plaats in een zeer snelle serie, maar vanwege de uitstekende tijd (een verbetering van het oude nationale record van 37,99) mag het viertal zich opmaken voor de finale. Slotloper en veteraan Churandy Martina hield de Canadees Andre De Grasse nipt van zich af. Vijfduizendsten was het verschil tussen de finaleplek van de Nederlanders en de teleurstelling bij de Canadezen.

,,Ik ben trots op de jongens”, zei Martina daarna. Opvallend was het hoge niveau in de series van veel landen. Toch is de vooraf uitgesproken hoop op een medaille nog altijd levend. ,,We wisten dat iedereen hard zou lopen, iedereen is hier in vorm. Maar in de finale kan alles gebeuren.”

Volledig scherm
© BSR Agency

Joris van Gool debuteerde op het WK in de estafetteploeg en was de eerste loper. ,,Ik was natuurlijk wat nerveus, maar het ging lekker. Het was een goede race van ons allemaal. De wissels waren nog iets safe, maar dat is goed want we hebben het stokje over gebracht en staan in de finale. Morgen zijn we van plan nóg meer risico te nemen.”

Volledig scherm
© ANP

Eerder op de avond plaatsten de vrouwen zich niet voor de finale van de 4x100 meter. Het gemis van Dafne Schippers (liesblessure) en Nadine Visser (die de estafette niet met de horden kon combineren) deed zich voelen.

Volledig scherm
© AP