Kara Goucher op een archieffoto.
Volledig scherm
Kara Goucher op een archieffoto. © AP

Klokkenluider wil dat project Salazar stopt

Kara Goucher, de 'klokkenluider' in de affaire rond de geschorste atletiektrainer Alberto Salazar, wil dat nu ook het Nike Oregon Project (NOP) van de voormalig marathonloper per direct stopt. Dat zegt de oud-atlete tegen de BBC. Goucher vertelde al van de vermeende wanpraktijken van Salazar in 2013.

Alberto Salazar.
Volledig scherm
Alberto Salazar. © AFP

Ze adviseert Nike derhalve opnieuw te beginnen met het betreffende trainingsproject. ,,Het is duidelijk dat wat er rond deze zaak is gebeurd, niet overeenkomt met ons streven naar een 'schone' sport. Maak er daarom een einde aan, huur nieuwe, betrouwbare coaches in en geef het een herstart.”

Goucher had bovendien een advies aan Nederlands tweevoudig wereldkampioene Sifan Hassan, die deel uitmaakt van de trainingsgroep van Salazar. ,,Laat ze haar woede richten op Salazar en niet boos zijn op de hele wereld.”

Alberto Salazar is door het Amerikaanse antidopingagentschap voor vier jaar geschorst wegens ‘faciliteren en organiseren’ van dopingovertredingen. Hij heeft aangegeven tegen de straf in beroep te gaan. Goucher won op de WK van 2007 zilver op de 10.000 meter, onder leiding van Salazar.

Nu zegt ze dat alle eerder gedane dopingtesten op atleten van Salazar moeten worden overgedaan. “Pas dan weten we wie wel of niet betrokken is geweest. En vervolgens kunnen we bepalen wie er nog meer een straf behoort te krijgen. Ik ken genoeg atleten die niets hebben misdaan. Ook voor hen is het van belang dat er duidelijkheid komt.”

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.