Rhonex Kipruto komt over de streep.
Volledig scherm
Rhonex Kipruto komt over de streep. © Organisatie 10K Valencia Ibercaja

Kipruto loopt twee wereldrecords in Valencia

De Keniaanse atleet Rhonex Kipruto heeft in Valencia het wereldrecord op de 10 kilometer verbeterd. De 20-jarige Kipruto zegevierde in 26 minuten en 24 seconden. Hij was daarmee 14 seconden sneller dan Joshua Cheptegei, die zes weken geleden in dezelfde Spaanse stad naar 26.38 liep. De Oegandees verbeterde toen met 6 tellen het wereldrecord van Patrick Komon uit 2010.

Nog voordat de internationale atletiekfederatie de recordtijd van Cheptegei officieel kon erkennen, liep Kipruto op een ander parcours door Valencia nóg sneller. Hij klokte na 5 kilometer 13.18, ook een wereldrecord. De tweede 5 kilometer ging in 13.06 nog iets sneller, maar komt niet in aanmerking voor een wereldrecord. Kipruto pakte vorig jaar bij de WK op de baan in Doha brons op de 10.000 meter. Cheptegei veroverde daar de wereldtitel.

De Zwitser Julian Wanders liep in Valencia naar de derde plek in in een Europees record van 27.13. Richard Douma kwam als veertiende over de finish in 28.09, slechts 1 seconde boven het Nederlands record van Abdi Nageeye uit 2013 in Brunssum (28.08).

Nét niet

Bij de vrouwen bleven drie atletes onder de 30 minuten, ook een unicum in een wegwedstrijd. Aanvankelijk leek het erop dat de 29-jarige Keniaanse Sheila Chepkirui met 29 minuten en 42 seconden ook een wereldrecord had gelopen, één seconde sneller dan landgenote Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag. Haar tijd werd later echter aangepast in 29.46. Twee landgenotes van Chepkirui kwamen 5 seconden later over de finish.

Beluister hieronder de meest recente aflevering van hardlooppodcast De Pacer:

  1. Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’
    Quiz

    Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’

    Evander Holyfield (57) heeft zin in een weerzien met zijn vroegere rivaal Mike Tyson (53) in de boksring, op één voorwaarde: 'Iron Mike' zal hem moeten uitdagen. ,,Ik heb hem al twee keer verslagen. Dan kun je hem zelf niet meer vragen als tegenstander. Dan zou ik een pestkop zijn. Ik wil geen verhalen horen dat ik alleen maar tegen Mike wil boksen, omdat ik weet dat ik van hem kan winnen", liet Holyfield weten.