Volledig scherm
Joris van Gool, eerder dit jaar tijdens het EK Indoor Atletiek in Glasgow. © ANP

Joris van Gool loopt direct pr op 100 meter

Joris van Gool (21) is het outdoor seizoen sterk begonnen. In het Belgische Oordegem liep hij op de 100 meter direct een pr: 10.27. Daarmee plaatst hij zich voor het EK onder 23 jaar. Van Gool stond er zelf ook een beetje van te kijken. 

,,Het seizoen openen met een persoonlijk record verwacht je niet”, zegt de sprinter uit Rijen over de eerste buitenwedstrijd die hij dit jaar liep in Oordegem. ,,Het gaat dus nog altijd vooruit.”

De Spiridon-atleet plaatste zich met een tijd van 10.36 voor de finale van de voor de Flanders Cup meetellende Putbos Memorial Léon Buyle. In de eindsprint knalde hij er een 10.27 uit. Goed voor de winst en voor een ticket naar de Europese kampioenschappen onder 23, die van 11 tot en met 14 juli worden gehouden in het Zweedse Gävle. Dat Van Gool in Oordegem Taymir Burnet en Hensley Paulina achter zich liet, gaf de zege nog meer cachet.

Met het lopen van een pr op de 100 zette Van Gool de progressie voort die hij indoor al maakte. Daar, op de 60 meter, veroverde hij als kersverse nationale kampioen tijdens het EK de bronzen plak.

Van Gool richt zijn pijlen dit buitenseizoen op het EK onder 23 en het WK in Doha. ,,Op het EK ga ik voor goud en voor het WK (27 september t/m 6 oktober) wil ik me plaatsen met de estafetteploeg. Individueel ben ik nog niet ver genoeg om op dat niveau een rol van betekenis te spelen op de 100 meter.