Kenley Jansen.
Volledig scherm
PREMIUM
Kenley Jansen. © Getty Images

‘Ik wil nog één keer in Oranje spelen’

Topwerper Kenley JansenHij geldt al jaren als één van de beste closers van de wereld. Het enige wat ontbreekt is een World Series-titel voor Kenley Jansen (31). Deze maand krijgt hij weer een kans met de Los Angeles Dodgers. AD Sportwereld sprak hem vorige maand, toen hij met zijn ploeg in New York was.

Door Koen van der Velden

Uit de boombox in de kleedkamer van de Los Angeles Dodgers klinkt luide hiphopmuziek. Journalisten die tijdelijk toegang hebben, kijken zorgelijk naar hun opname-apparatuur. De honkballers, op het eerste gezicht gewone jongens, druppelen enkele uren voor de uitwedstrijd tegen de New York Mets de ruimte binnen. Kenley Jansen (31) is een van de laatsten. De Nederlandse sterpitcher, geboren en opgegroeid in Willemstad, heeft de tweede bus naar het stadion genomen. Jansen zit in zijn eigen wereld, is onverstoorbaar als op de werpheuvel. Zwijgend neemt hij plaats op zijn stoeltje. Voor hem hangt het shirt met zijn naam en rugnummer 74, op de grond staan verschillende paren schoenen. Dat Jansen die avond niet in actie hoeft te komen, weet hij nog niet. Het ritueel blijft hetzelfde. Videobeelden bekijken, het eerste zweet opwekken en dan naar buiten om de rechterarm warm te gooien. Play catch, noemt hij het even later.

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.