Volledig scherm
Jouke Hoogeveen. © ANP

Hoogeveen kroont zich tot kampioen op de Weissensee

Jouke Hoogeveen heeft zaterdag de Nederlands titel marathonschaatsen op natuurijs veroverd. Met hem kreeg het ONK op de Oostenrijkse Weissensee de gedroomde winnaar.

Door Ralph Blijlevens

Met zijn 41 jaar behoort Hoogeveen tot de oudste rijders van het marathonpeloton. Zijn immer aanvallende manier van rijden maakt de lange schaatser – bijgenaamd De Lange Adem – zeer populair bij de volgers en fans. Die dreven hem deze zaterdag op het bevroren Oostenrijkse meer ook naar de zege, vertelde een dolgelukkige Hoogeveen na afloop. De derde plaats van zijn Bouwselect-ploeggenoot Mart Bruggink, de titelverdediger, maakte het feest helemaal compleet. ,,Het pak blijft in de ploeg’’, jubelde Hoogeveen.

Zijn eerste Nederlandse titel kwam op indrukwekkende wijze tot stand. Na een koers met zeer veel sneeuwval en harde wind – ‘dat ligt mij heel goed, daarmee kan ik heel goed uit de voeten’- demarreerde Hoogeveen weg uit het peloton. Hij sloeg een klein gaatje en mede dankzij het afstoppende werk van zijn ploeggenoten groeide de voorsprong ras tot zo’n veertig seconden. Hoogeveen moest toen nog een volle ronde van 10,5 kilometer afleggen, zonder sneeuw en wind.

Volledig scherm
Jouke Hoogeveen. © ANP

Hoogeveen hield stand, bleef overeind en kwam solo over de streep. Als de oudste Nederlandse kampioen op natuurijs ooit. Voor de aanvaller van Bouwselect was het zijn grootste overwinning ooit. Eerder, in 2015, wist de inwoner van Heiloo al wel de Aart Koopmans Memorial op zijn naam te schrijven. Daarna stond Hoogeveen meermaals op het podium, maar niet als winnaar. ,,Dit is geweldig. De weersomstandigheden waren in mijn voordeel, net als de lengte van het NK’’, aldus Hoogeveen over de race van 147 kilometer op de Weissensee.

Groot was de feestvreugde bij de formatie Bouwselect, die voor het tweede jaar op rij de nationale titel veroverde en daarmee opnieuw de andere grote schaatsformaties aftroefde. Achter Hoogeveen won Gary Hekman, de man van deze winter, de sprint van het peloton. Voor Bruggink, de aftredend kampioen.