Hockeymannen uitgeschakeld na spannend gevecht met Duitsers

VideoDe Nederlandse hockeymannen houden een nare smaak over aan de finaleronde van de Hockey World League. In India werd Oranje vandaag in de kwartfinale uitgeschakeld door Duitsland na shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 3-3 geëindigd. En dus resten alleen nog duels voor de vijfde plek voor de ploeg van bondscoach Max Caldas.

Volledig scherm
© ANP

Door Natasja Weber

Na de slechte poulefase (één punt uit drie duels) in de HWL was Nederland er veel aan gelegen om in de kwartfinale zijn ware gezicht te laten zien. De regerend Europees kampioen vocht tegen Duitsland voor wat het waard was en kwam tweemaal knap terug van een achterstand. Mirco Pruyser behoedde Nederland voor een nederlaag in de reguliere speeltijd. Met nog 25 seconden op de klok tekende de goaltjesdief de 3-3 aan. Het betekende zijn 24ste treffer in 24 interlands in 2017.

In de shoot-outserie die volgde, misten Billy Bakker en Robbert Kemperman (buiten de tijd). Doelman Pirmin Blaak maakte de shoot-out van de Duitser Mats Grambusch onschadelijk, maar dat was niet voldoende (3-4). Geen halve finale voor Nederland, maar slechts duels om de plaatsen vijf tot en met acht.

Wennen

Volledig scherm
Teleurstelling bij Thijs van Dam (Ned) en rechts Lars Balk (Ned) na het duel met Duitsland. © ANP

En dat is even wennen voor Oranje dat zich ruim drie maanden geleden nog trots kroonde tot Europees kampioen. In India bleek al snel dat de verdediging het zorgenkindje was. Caldas moest noodgedwongen aantreden met een onervaren defensie. Captain Mink van der Weerden liep in de warming-up van het eerste duel een enkelblessure op en is een tijdje uitgeschakeld. Ook de absentie van Sander de Wijn deed zich gelden. De speler van Kampong heeft vanwege zijn studie één seizoen bedankt voor Oranje. Zonder Van der Weerden en De Wijn miste de Nederlandse achterhoede bijna 250 interlands aan ervaring vergeleken met het EK afgelopen zomer.

Bovendien kende Nederland een ultrakorte voorbereiding op de HWL en waren er veel positiewisselingen binnen het team. Kortom: Oranje raakte nooit op elkaar ingespeeld. Na de drie magere optredens in de groepsfase volgde in de kwartfinale tegen Duitsland wel een klein beetje eerherstel. Na een snelle achterstand knokten de mannen van Caldas zich terug in de wedstrijd. Via goals van Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman ging Oranje met een 2-1 voorsprong rusten. Maar na het derde kwart keek Nederland tegen een 2-3 achterstand aan. Een handjevol strafcorners was in de slotfase niet aan de Europees kampioen besteed. Dankzij de goal van Pruyser in de slotseconden sleepte Oranje nog wel shoot-outs uit het vuur. Maar tot een happy end leidde het niet. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP