Sjoerd Marijne, archieffoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Sjoerd Marijne, archieffoto. © AFP

Hockeycoach Marijne in India: ‘Probeer doemdenken te vermijden’

Hockeycoach Sjoerd Marijne beleeft de coronacrisis vanuit India. Hij woont in een veilige omgeving, kan met zijn ploeg gewoon blijven trainen en is blij met Facetime. ,,Maar, zonder zielig te willen doen, ik heb nu niets om naar uit te kijken. Dat is lastig.”

Door Rik Spekenbrink

Als Sjoerd Marijne de campus in Bangalore verlaat voor een boodschap, wordt hij bij terugkeer getemperatuurd. Niemand komt het complex, zeg maar het Papendal van India, op zonder goede reden. Zo wordt geprobeerd het coronavirus buiten de deur te houden. ,,Alleen sporters en teams die zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen zitten hier nog.”

Zo ook de Brabantse coach (45) en zijn hockeysters. India plaatste zich eind vorig jaar via een kwalificatiewedstrijd voor Tokio. De voorbereiding wordt nu ruw verstoord door de mondiale gezondheidscrisis. Al is de situatie in India niet helemaal te vergelijken met die in Europa, met 332 besmettingen en vijf doden op een land van zo’n 1,3 miljard inwoners. ,,Misschien speelt de warmte een rol”, zegt Marijne. ,,Of er wordt hier veel minder getest, ik ben geen expert. Maar van paniek merk ik hier nog weinig. Dat komt ook door de manier waarop men hier leeft. Als je iets overkomt, is het je lot.”

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.