13 januari 2003: Raymond van Barneveld komt aan op Schiphol nadat hij zijn derde wereldtitel bij de BDO heeft gewonnen.
Volledig scherm
13 januari 2003: Raymond van Barneveld komt aan op Schiphol nadat hij zijn derde wereldtitel bij de BDO heeft gewonnen. © ANP

Het verkopen van je gewonnen prijzen, gebeurt dat vaker?

Van Becker tot PeléVoor topsporters is winnen het belangrijkste wat er is. Daar doen ze het uiteindelijk voor. Toch zijn er voldoende sporters die geen waarde hechten aan een medaille of beker. Of simpelweg het geld nodig hebben wat zo’n medaille oplevert. Een voetballer uit de Franse selectie die in 2018 het WK won, heeft gisteren zijn gouden medaille laten veilen. Maar deze tot op heden onbekende Fransman was zeker niet de eerste.

Kareem Abdul-Jabbar

Kareem Abdul-Jabbar
Volledig scherm
Kareem Abdul-Jabbar © AP

Voormalig basketballer Kareem Abdul-Jabbar liet zich vorig jaar van zijn beste kant zien. Hij verkocht onder andere een paar van zijn kampioensringen die hij behaalde met de LA Lakers in de jaren 80. De ringen leverde een paar ton per stuk op. In totaal verdiende Abdul-Jabbar 2,6 miljoen euro aan zijn spullen. Al het geld ging uiteindelijk naar zijn eigen foundation, een initiatief dat zich inzet voor de scholing van kinderen. Het hoeft daarom niet per se gelijk om schulden te gaan. 

Boris Becker

De Duitse tennislegende Boris Becker had zich in 2017 wél erg diep in de schulden gestoken. Het water stond hem zo hoog aan de lippen, dat hij veel van zijn bezittingen via een veiling heeft moeten verkopen omdat hij failliet was verklaard. Fans konden onder meer bieden op bekers, medailles en foto’s van de Duitser, waaronder de Wimbledon-bokaal die hij als zeventienjarige speler won in 1985.

Boris Becker wint wederom op Wimbledon.
Volledig scherm
Boris Becker wint wederom op Wimbledon. © BSR Agency

Björn Borg

Björn Borg.
Volledig scherm
Björn Borg. © EPA

Een andere tennislegende die zijn gewonnen trofeeën veilde was de Zweed Björn Borg. De nu 63-jarige oud-tennisser verkocht onder andere zijn gewonnen Wimbledon-bekers. Hij zei destijds in 2006 dat hij financiële zekerheid wilde hebben voor zijn naasten. ,,Nu is de tijd gekomen om de trofeeën over te doen aan een verzamelaar of een instituut die ze kan showen aan een groter publiek.” De bekers moesten tussen de 300.000 en 450.000 euro opleveren.

Raymond van Barneveld

Ook binnen onze eigen landsgrenzen zijn er sporters die hun bekers in de verkoop zette. De 53-jarige Raymond van Barneveld besloot eerder dit jaar dat zijn trofeeën beter ergens anders naartoe konden. ,,Die bekers staan hier al eeuwen, ik ben er wel een beetje klaar mee. Het mag weg. Ja, echt”, aldus Barney. ,,Ik heb 35 jaar alles verzameld, dus ik heb van alles. Het hoeft niet echt weg, maar als een rijke Arabier komt die een bod doet dat ik niet kan weigeren dan kan het weg.”

Pelé

De onbekende Franse WK-winnaar was zeker niet de eerste voetballer die zijn spullen te koop zette. De Braziliaanse-legende Pelé verkocht in 2006 onder andere shirts, WK-medailles, voetballen en zelfs de wereldbeker uit 1970. Pelé had een groot deel van zijn prijzenkast al gedoneerd aan een museum in zijn geboorteplaats Santos, maar wilde met deze opbrengsten onder andere kinderziekenhuizen in Brazilië ondersteunen. De wereldbeker, die Pelé in 1970 na de gewonnen finale van het WK in Mexico omhoog hield, moest alleen al zo’n half miljoen euro opbrengen.

Woensdag 27 maart 2002: het door Pelé in de WK-finale van 1970 gedragen shirt gaat onder de hamer in Londen.
Volledig scherm
Woensdag 27 maart 2002: het door Pelé in de WK-finale van 1970 gedragen shirt gaat onder de hamer in Londen. © EPA