Volledig scherm
Sifan Hassan viert haar overtuigende zege op de 5 kilometer in Berlijn. © AP

Hassan snelt in Berlijn naar eerste Europese titel op 5 kilometer

Sifan Hassan is voor het eerst in haar carrière Europees kampioene geworden op de 5000 meter. In Berlijn had niemand een antwoord op de versnelling van de houdster van het Europees record.

Hassan moest nog wel even die 12,5 ronden in het Olympiastadion van Berlijn lopen, maar dat het resultaat een gouden medaille zou zijn, stond bij voorbaat eigenlijk al vast. De 25-jarige atlete maakte haar favorietenrol met glans waar in de finale. Ze zette twee ronden voor het einde aan en rende weg bij de rest. Ze won met overmacht in 14.46,12.

De Britse Eilish McColgan, die het tempo de eerste ronden aanvoerde, pakte zilver op zeven seconden achterstand. De Turkse Yasemin Can behaalde brons. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter kon als enige even mee met Hassan in de voorlaatste ronde, maar de winnares van de 10.000 meter vergiste zich een rondje en sprintte te vroeg af. ,,Wauw, dit ging wel heel gemakkelijk", zei Hassan na afloop van haar gouden race voor de camera van de NOS. ,,Het ging eigenlijk de hele race makkelijk. Ik kon het tempo goed hoog houden. Mijn trainer zegt altijd dat ik rustig moet blijven zitten en dan de laatste twee ronden aan moet zetten. Ik vond het moeilijk om rustig te blijven. Uiteindelijk kon ik makkelijk wegrennen en was het een fantastische race."

Volledig scherm
Lonah Chemtai Salpeter (links) beseft te laat dat ze nog een rondje moet, terwijl Sifan Hassan haar voorbij snelt. © AP

Hassan kende geen florissante start van seizoen. Ze sukkelde na de WK indoor in Birmingham, waar ze brons won op de 1500 meter, met haar knie. Hassan, die tegenwoordig woont en traint in Amerika, wachtte lang met haar rentree in de buitenlucht.

Eenmaal wedstrijdfit, vond ze heel snel haar topvorm. Die onderstreepte ze met een ijzersterk optreden in de Diamond League in Rabat, waar ze in het spoor van de Keniaanse Hellen Obiri naar een Europees record van 14.22,34 liep. Kort daarna scherpte ze haar Nederlands record op de Engels mijl (1609 meter) aan tot 4.14,71.

Hassan vluchtte als jong meisje uit Ethiopië naar Nederland en ontdekte het hardlopen als tijdverdrijf in asielzoekerscentra. In 2013 kreeg ze een Nederlands paspoort en sinds ze dat papiertje heeft, wint ze medailles. Ze was in 2014 al Europees kampioene op de 1500 meter en in 2016 wereldkampioene indoor op de 1500 meter.

Krumins eindigt als zevende

Susan Krumins kon vier dagen na haar verrassende zilveren medaille op de 10.000 meter niet nog eens stunten. De Nijmeegse eindigde als zevende. Maureen Koster, de derde Nederlandse in de finale, werd negende.

Voor Nederland is het op de slotdag van het toernooi de eerste gouden medaille. Er werd al wel twee keer zilver en drie keer brons in de wacht gesleept.

Volledig scherm
Sifan Hassan snelt met overmacht naar de Europese titel op de 5 kilometer. © AP
Volledig scherm
Sifan Hassan. © Sven Hoppe/dpa
Volledig scherm
Sifan Hassan komt juichend over de streep. © AP