Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo (rechts) en Femke Heemskerk. © EPA

‘Granny's’ pakken goud en zilver op 100 meter vrije slag

WK KortebaanHet eerste zwemgoud voor Nederland is binnen. Wie anders dan Ranomi Kromowidjojo tekende daar voor op de WK kortebaan in China. ‘Kromo’ was een klasse apart op de 100 meter vrije slag.

Door Natasja Weber

Gekscherend noemen Femke Heemskerk (31) en Ranomi Kromowidjojo (28) zich weleens ‘the granny’s’. De routiniers die allebei al in 2005 hun internationale debuut maakten, zijn vaak de oudste zwemmers in het deelnemersveld. Ook op de startlijst van de finale 100 meter vrije slag op de WK in China vielen hun geboortejaren (respectievelijk 1987 en 1990) uit de toon. Heemskerk en ‘Kromo’ namen het op tegen meiden die in 2000, 1999 en 1998 zijn geboren.

Volledig scherm
© EPA

Maar de twee Nederlandse wereldtoppers bewezen dat er nog lang geen sleet zit op ‘the granny’s’. Kromowidjojo was op de 100 vrij in Hangzhou met haar formidabele start en onderwaterfase een klasse apart. De geboren Groningse heerste in het 25-meterbad van startblok tot muur en veroverde WK-goud in een nieuw toernooirecord: 51,14 seconden. Het was voor Kromowidjojo op deze afstand haar tweede wereldtitel op een WK kortebaan. Acht jaar geleden was ze in Doha al eens de beste. Ook Heemskerk (de wereldkampioene van 2014) bewees op het koninginnenummer dat haar vorm uitstekend is. De goedlachse zwemster won na een sterke finish zilver in 51,60. Heemskerk tikte een fractie sneller aan dan de Amerikaanse Mallory Comerford (51,63).

Eerste WK-goud

Het eerste WK-goud is dus binnen voor de Nederlandse zwemploeg. Terwijl moeder Netty Kromowidjojo op de tribune uitbundig wapperde met de Nederlandse vlag vielen haar dochter en Heemskerk elkaar – nog in het water – in de armen. De dames halen al jaren het beste in elkaar naar boven. Het is voor de Oranje-equipe (en heel zwemminnend Nederland) een godsgeschenk dat ‘Kromo’ en Heemskerk hun carrière voortzetten tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo. © EPA
Volledig scherm
© AP

Kromowidjojo dankt haar goede vorm in het omgebouwde tennisstadion van Hangzhou aan een succesvolle wereldbekercyclus in Europa, het Midden-Oosten en Azië dit najaar. De drievoudig olympisch kampioene vocht interessante races uit met de Zweedse Sarah Sjöström, die overigens in China ontbreekt vanwege een rustpauze. Vaak was het stuivertje wisselen wie er met de hoofdprijs vandoor ging. Kromowidjojo: ,,De wedstrijden in de World Cup hebben me veel sterker gemaakt. Mijn vorm is heel goed. Ik heb tijdens de World Cups ook dingen kunnen uitproberen, zoals wel of niet ademen op de 50 vrij en 50 vlinder. Ik adem nu op de terugbaan één keer. Het was natuurlijk leuk om World Cups te winnen maar goud verliezen op één honderdste zoals me tegen Sjöström was overkomen, maakt je pas echt gretig.”

Die gretigheid kan zich de komende dagen nog verder uitbetalen. Kromowidjojo plaatste zich als snelste voor de finale van de 50 meter vlinderslag die vrijdag op het programma staat. Op de slotdag zondag volgt haar beste afstand: de 50 vrij.

Volledig scherm
© AFP