Volledig scherm
Suzanne Schulting © AP

Goud voor shorttrackers Schulting en Knegt bij wereldbeker Salt Lake City

Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt hebben bij de tweede wereldbeker van het seizoen in Salt Lake City goud gepakt. Schulting won de 1000 meter, de afstand waarop ze begin dit jaar in Pyeongchang de olympische titel veroverde. Knegt was de beste op de 1500 meter. Hij revancheerde zich daarmee voor een mislukte seizoensstart vorige week in Calgary.

Voor Schulting betekende het haar derde wereldbekerzege van dit nog prille seizoen. Een week eerder zegevierde de 21-jarige Groningse in Canada op de 1000 en 1500 meter. In Salt Lake City was Schulting weer de beste op de afstand waarop ze zich olympisch kampioene mag noemen. Yara van Kerkhof bereikte ook de finale, maar eindigde daarin als vijfde en laatste. Lara van Ruijven won de B-finale.

Schulting sloeg de 1500 meter over in Salt Lake City. De Nederlandse inbreng moest komen van Rianne de Vries, die in de finale echter net naast een medaille greep (vierde). De zege ging naar de Koreaan Min-jeong Choi.

Revanche voor Knegt

Knegt strandde vorige week op de 1500 in de halve finale. Hij ging onderuit en kreeg een penalty omdat hij een Zuid-Koreaan ten val had gebracht. Ook in de aflossingsfinale kon de 'Schicht uit Bantega' niet vlammen en moest hij met Oranje genoegen nemen met brons. 

De 29-jarige Fries nam in Salt Lake City revanche door met overmacht het goud te pakken op de 1500 meter. Met de aflossingsploeg werd Knegt vrijdag wel al in de kwartfinales uitgeschakeld.

  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”