Badr Hari (links) en Rico Verhoeven ontmoetten elkaar alleen eind 2016 in de ring.
Volledig scherm
Badr Hari (links) en Rico Verhoeven ontmoetten elkaar alleen eind 2016 in de ring. © ANP

Genoeg gewacht: Rico Verhoeven eist een gevecht met Badr Hari in december

Kickbokser Rico Verhoeven (30) is het wachten beu. Nu zijn rivaal Badr Hari ondanks een dopingschorsing bijtekende bij kickboksorganisatie Glory, eist Verhoeven een gevecht in december. ,,Anders verleng ik míjn contract bij Glory niet.”

December 2016: Badr geeft op, Rico wint.
Volledig scherm
December 2016: Badr geeft op, Rico wint. © ANP

Soms met enige verbijstering volgde Rico Verhoeven de afgelopen maanden het nieuws over Badr Hari. Dat Hari betrapt was op doping? Verhoeven wist van niks. Dat de 34-jarige Marokkaan al sinds mei vorig jaar geschorst is voor negentien maanden? Niemand die de absolute ster van kickboksorganisatie Glory iets vertelde. 

Geen ramp, maar nu Hari ondanks zijn dopingschorsing voor drie jaar heeft bijgetekend bij Glory, is Rico wel glashelder over wat híj wil: ,,Ik wil graag dat mijn eerstvolgende gevecht tegen Badr is. Zoals ik het uitreken, kan dat in december. Dan mag hij namelijk weer vechten. Er zijn voor Glory geen redenen om nog langer te wachten. Mijn laatste gevecht was in september. Dus in december heb ik al een jaar en drie maanden niet gevochten.”

Nog bezweet van een pittige training in Zevenbergen, windt Verhoeven er dus geen doekjes om. En hij heeft genoeg ijzers in het vuur. Verhoevens contract liep eind december af en de man die het kickboksen de afgelopen jaren enorm populair maakte, heeft nog steeds niet bijgetekend. Drie andere vechtsportorganisaties dan Glory zijn in gesprek met de Brabander, die uitgroeide tot een onvervalste BN’er, om hem vast te leggen.

Quote

Pas als het gevecht is gepland, praat ik met Glory over verlenging van míjn contract

Rico Verhoeven

,,Kijk”, zegt Verhoeven, die in december 2016 Hari versloeg omdat die in de tweede ronde een blessure opliep. ,,Iedereen wist na het eerste gevecht tegen Badr dat het hiermee niet afgelopen zou zijn. Iedereen wil dat tweede gevecht tussen ons. Toen ik Badr een keer sprak, alweer twee jaar geleden of zo, zeiden ook wij tegen elkaar dat wij allebei dat tweede gevecht willen. Ik heb dat tweede gevecht van Glory gewoon nog tegoed en nog niet gekregen. Dit is wat ze mij moeten leveren.”

,,Maar ondertussen is wel mijn contract afgelopen”, vervolgt Rico. ,,Dus het is nu zo: Badr heeft bijgetekend, dus het is aan Glory om een gevecht tegen Badr in december te realiseren. Pas als het gevecht is gepland, praat ik met Glory over verlenging van míjn contract. Zo simpel is het. Ik wil eerst tegen Badr vechten en pas daarna komen anderen aan de beurt”, aldus Verhoeven, die negentien maanden schorsing voor zijn rivaal wel ‘zwaar genoeg’ vindt. ,,Nog zwaarder straffen, zou zijn carrière verwoesten.”

Rico Verhoeven.
Volledig scherm
Rico Verhoeven. © ANP

Comeback

De strijd tussen Rico (30) en Badr (34) is al jaren omgeven met veel spanning. Badr Hari gold zo’n tien jaar geleden als dé grote ster in het kickboksen. Maar al sinds 2012 wordt zijn sportloopbaan overschaduwd door gevechten met justitie vanwege mishandelingen. Af en toe maakt hij een comeback in het kickboksen, maar zelden met echt succes. Desondanks is zijn talent onmiskenbaar, áls hij zich weet op te laden.

Het eerste gevecht tussen Hari en Verhoeven eind 2016 vond plaats in Oberhausen. Hari begon sterk, maar toen het gevecht in ronde twee kantelde, moest hij met een armblessure opgeven. Een anticlimax die een herkansing vereist. Het feit dat Hari vorig jaar op doping werd betrapt, vertraagt de boel voor de zoveelste keer. ,,Dit blijft het gevecht dat de mensen willen zien”, zegt Verhoeven. ,,Dit is waar wij vechtsporters voor leven: ik, Badr, trainers, dit zijn Champions League-finales. Glory heeft gezegd dat ze het gaan bespreken. Wij wachten af en voelen ons ondertussen vrij met andere organisaties verder te praten.”

Glory zegt in een reactie dat er geen mededelingen worden gedaan over onderhandelingen. ,,Maar het klopt dat Badr in theorie in december weer mag vechten”, zegt directeur sport Cor Hemmers. 

Badr Hari kwam vorig jaar voor het laatst in actie tegen Hesdy Gerges. Later bleek hij doping te hebben gebruikt.
Volledig scherm
Badr Hari kwam vorig jaar voor het laatst in actie tegen Hesdy Gerges. Later bleek hij doping te hebben gebruikt. © ANP
  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.