Fury domineert Wilder en zingt het uit na heroveren wereldtitel zwaargewicht

'De koning is terug'Tyson Fury (31) is vannacht als winnaar uit de strijd gekomen van het prestigieuze boksduel met de Amerikaanse titelverdediger Deontay Wilder (34). In de zevende ronde besliste The Gypsy King het gevecht in het zwaargewicht met een technische knock-out.

De Brit Fury had tijdens vrijwel de gehele partij in Las Vegas de overhand. De drie jaar oudere Wilder moest alles uit de kast halen om überhaupt op de been te blijven. Twee keer ging de Amerikaan naar de grond, in de derde ronde en in de vijfde ronde. Hoewel Wilder opkrabbelde, oogde hij wankel. In de zesde ronde kreeg de titelverdediger ook nog een bizarre mentaal tikje. Fury likte merkwaardig genoeg wat bloed weg van diens schouder, afkomstig uit het oor waar de man uit Alabama eerder hard was geraakt.

De scheidsrechter stopte de partij in de zevende ronde, waarna de coach van Wilder de handdoek in de ring gooide. Na 42 overwinningen is dit de eerste nederlaag voor The Bronze Bomber. Dankzij de technische KO mag Fury, die ook nog nooit verloor, zich de nieuwe wereldkampioen noemen in het zwaargewicht van de WBC-boksbond. De titel had hij al eens in zijn bezit.

Top Rank Boxing on Twitter

🎶And a song to send everyone home. 🎶 The King has conquered the American Heavyweight landscape. What's next? #WilderFury2 https://t.co/Phn0b38TlF

Troon

Volledig scherm
© BSR Agency

,,Wilder toonde het hart van een kampioen, de man is een krijger. Maar goed, de koning is terug op zijn troon”, verkondigde de uitzinnige Fury na afloop. Wilder boog het hoofd. ,,Er is geen excuus. Dit is waar boksen op dit niveau om draait. Zelfs de allergrootsten verliezen en komen terug.” Waarschijnlijk krijgt Wilder snel de kans om zich te revancheren, in het contract was namelijk de clausule voor een rematch opgenomen mocht hij zijn titel verliezen. Veel boksfans willen nu echter een Brits titanenduel zien tussen Fury en Anthony Joshua, met ook alle wereldtitels van AJ op het spel.

Maanden keek de bokswereld reikhalzend uit naar de rematch tussen de twee giganten. In december 2018 eindigde het gevecht om de WBC-titel tussen Wilder en Fury na twaalf ronden nog in een gelijkspel. Dat er een tweede gevecht zou komen, was al snel duidelijk. De aanloop naar de wedstrijd In Las Vegas was opgefokt. De zogeheten trashtalk en onvriendelijkheden tijdens de persconferenties vooraf zetten de toon én genereerden de nodige publiciteit. Beide vechters incasseerden naar schatting zo'n 36 miljoen euro. 

Tyson Fury met de felbegeerde kampioensgordel.
Volledig scherm
Tyson Fury met de felbegeerde kampioensgordel. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.