Anish Giri.
Volledig scherm
Anish Giri. © ANP

Eerste zege Anish Giri op Kandidatentoernooi

Schaker Anish Giri heeft op het Kandidatentoernooi in Jekaterinenburg in de zesde ronde zijn eerste overwinning behaald. De Nederlandse grootmeester werd in zijn partij tegen Kirill Aleksejenko na ruim zeven uur spel beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De Rus miste een eenvoudige remise en verloor een tweede pion, waarna Giri met zwart zijn eerste volle punt mocht bijschrijven.

De afgelopen dagen had Giri vier keer op rij remise gespeeld. In zijn eerste partij verloor hij van Ian Nepomniatsjtsji. De Rus verstevigde maandag zijn koppositie met een zege op de Chinees Ding Liren. Met 4,5 punten heeft hij een voorsprong van 1 punt op de nummer 2, Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk. Giri heeft nu drie punten en staat daarmee gedeeld derde.

Acht grootmeesters nemen het in Jekaterinenburg tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. De schakers spelen op het Kandidatentoernooi in ieder geval twee keer tegen elkaar.

Morgen hebben de spelers een rustdag.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.