Volledig scherm
PREMIUM
Edward Gal en zijn paard Zonik zaten niet op dezelfde WK-vlucht. © EPA

Een stuk comfortabeler dan in een veewagen

WereldruiterspelenIn het Amerikaanse Tryon beginnen vandaag de Wereldruiterspelen, ook wel WK paardensport genoemd. Voor het evenement, dat eens in de vier jaar plaatsvindt, zijn 550 paarden overgevlogen, waarvan 46 voor Nederland. Het AD ging mee op een eerdere vlucht.

Door Lisette van der Geest

Denk niet dat Edward Gal een week geleden met zijn eigen Zonik meevloog naar de vooralsnog belangrijkste wedstrijd uit het 10-jarige leven van het dressuurpaard. Er is geen plaats voor ruiters op de WK-vlucht met toppaarden en één groom per land. En journalisten zijn al helemaal niet toegestaan. Om desondanks een indruk te krijgen van zo’n reis vlogen wij mee met een ‘reguliere’ vlucht naar Amerika. Met achterin, uit het zicht, paarden die wachten op hun nieuwe eigenaar, en voorin nietsvermoedende passagiers.

  1. Olympisch kampioen Kiprop vier jaar geschorst wegens dopinggebruik

    Olympisch kampioen Kiprop vier jaar geschorst wegens dopingge­bruik

    Voormalig olympisch en wereldkampioen op de 1500 meter Asbel Kiprop is voor vier jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. De Keniaanse hardloper wordt door de disciplinaire commissie van de Athletics Integrity Unit (AIU) bestraft omdat hij eind 2017 bij een out-of-competition dopingtest betrapt werd op het gebruik van epo. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 3 februari 2018 en dus staat de 29-jarige Kiprop nog tot begin 2022 aan de kant.