Arno Kamminga.
Volledig scherm
Arno Kamminga. © EPA

Derde recordrace op rij levert Kamminga olympisch ticket op

wereldbeker boedapestZwemmer Arno Kamminga heeft voor de derde dag op rij een Nederlands record gezwommen. De 23-jarige Zuid-Hollander deed dat op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Boedapest op de 200 meter schoolslag. Kamminga tikte aan in 2.07,96, ruim een halve seconde onder zijn oude toptijd die hij onlangs neerzette bij de WK in Gwangju (2.08,48).

Volledig scherm
© EPA

De schoolslagspecialist bleef bij de WK steken in de halve finales, maar hij wist zich wel te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Kamminga liet bij de wereldbeker in Boedapest zien in grote vorm te steken. Hij scherpte vrijdag zijn Nederlands record op de 100 school aan tot 59,05 en een dag later onttroonde hij Ties Elzerman als recordhouder op de 50 school (27,00). Kamminga sloot het evenement in de Hongaarse hoofdstad vandaag in stijl af.

‘Kromo’ derde op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo eindigde op de 100 vrij als derde in 53,81 seconden. De Australische Cate Campbell pakte de winst in 53,00, Michelle Coleman uit Zweden tikte als tweede aan (53,45). Kira Toussaint (zesde in 55,57) en Kim Busch (achtste in 56,86) zwommen ook de finale.

Kromowidjojo en Toussaint wonnen samen met Kamminga en Maarten Brzoskowski de finale van de 4x100 meter wisselslag in 3.48,03. Brzoskowski eindigde als laatste in de finale van de 200 vrij, waarin de jonge Luc Kroon maar net naast een medaille greep (vierde in 1.48,55). Danas Rapsys uit Litouwen zegevierde in 1.45,97.

Toussaint verbeterde vrijdag in Boedapest met 27,68 het 10 jaar oude Nederlands record van Hinkelien Schreuder op de 50 rug en een dag later scherpte ze haar eigen recordtijd op de dubbele afstand aan tot 59,56.

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.