Thierry Brinkman baalt nadat zijn goal werd afgekeurd
Volledig scherm
Thierry Brinkman baalt nadat zijn goal werd afgekeurd © AP

Deceptie voor hockeyers: geen EK-finale, in herkansing voor Tokio

Geen derde Europese titel op rij, niet eens een finale en dus ook (nog) geen ticket voor de Olympische Spelen. De nederlaag van Nederland in de halve finale tegen Spanje (3-4) was even terecht, als duur, als pijnlijk. Er ging maar weinig goed bij Oranje, het slotakkoord na de 0-4 kwam te laat.

Door Rik Spekenbrink

Zeker, Nederland was gewaarschuwd. Spanje is niet meer de ploeg van een jaar of zes geleden, die toernooien moest overslaan vanwege geldgebrek en niet meer voorbij de poulefase kwam op de eindtoernooien. De hockeynatie is op de weg terug. Maar een 3-4-nederlaag in de halve finale van het EK in Antwerpen betekende een enorme zwakke beurt voor Oranje. Vooral door de manier waarop. Spanje was feller, gedisciplineerder en effectiever en verdiende de finaleplaats.

Volledig scherm
© EPA

Voor Nederland rest op het EK een troostfinale, zaterdag tegen de verliezer van België-Duitsland. En belangrijker: het is nu genoodzaakt tot het spelen van een play-off-duel om een olympisch ticket, eind oktober. De tegenstander zal een laaggeklasseerd land zijn en beide duels worden in Nederland gespeeld, maar dan nog is het verre van ideaal, zo kort voor Tokio.

De eerste helft van de halve finale was vanavond al voor Spanje. Keeper Sam van der Ven werd in de eerste minuten drie keer serieus onder vuur genomen. Twee keer redde de goalie, maar toen stond het al 0-1. Een houdbare strafcorner van Pau Quemada ging via Van der Vens stick het doel in. Nederland kwam er in dat eerste kwartier nauwelijks aan te pas. Het verloor telkens de bal, niet zelden leidde dat direct tot gevaar. De Spanjaarden speelden zoals hun vrouwelijke collega’s eerder in de week tegen Nederland: bloedfanatiek, met en zonder balbezit.

Kansen

Oranje had in het begin van het tweede kwart wat meer balbezit, ook wel op Spaanse helft, maar het creëerde geen enkele grote kans. Door een simpel ‘voetje’ haalde Spanje al snel een tweede strafcorner, weer was het de 35-jarige specialist Quemada die scoorde. Nu hard en hoog en nu tegen doelman Pirmin Blaak, die met Van der Ven per kwart rouleert dit toernooi. 0-2 dus, na twintig minuutjes. Nederland drong vervolgens wel aan, maar kwam niet verder dan een paar speldenprikjes.

Het moest dus beter, veel beter, in de tweede helft. Oranje begon nog voortvarend en kreeg meteen een eerste strafcorner. Mink van der Weerden pushte die snoeihard op de paal. Bij de eerste de beste aanval aan de andere kant was het direct raak. Strafcorner nummer drie, doelpunt nummer drie. Nu was het Josep Romeu die Van der Ven verschalkte.

Het leek aan het einde van het derde kwart 1-3 te worden toen Thierry Brinkman van dichtbij scoorde, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een strafcorner. Na raadpleging van de videoscheidsrechter bleek zelfs dat er een ‘bolle kant’ was gebruikt bij Oranje en verdween zelfs die corner.

Spain's Ricardo Sanchez, center, jubilates after scoring his sides fourth goal during a men's European Championship field hockey semi-final match between the Netherlands and Spain at the Wilrijkse Plein, Antwerp, Belgium, Thursday, Aug. 22, 2019. (AP Photo/Virginia Mayo)
Volledig scherm
Spain's Ricardo Sanchez, center, jubilates after scoring his sides fourth goal during a men's European Championship field hockey semi-final match between the Netherlands and Spain at the Wilrijkse Plein, Antwerp, Belgium, Thursday, Aug. 22, 2019. (AP Photo/Virginia Mayo) © AP

In de Pro League, eerder dit jaar, verspeelde Nederland een 3-0-voorsprong tegen Spanje in een goed kwartier. Nu waren de rollen omgedraaid. De gepasseerde routiniers Robbert Kemperman en Valentin Verga zagen vanaf de tribune dat Nederland in korte tijd drie strafcorners kreeg, maar Van der Weerden had geen succes. Even later werd het zelfs 0-4, toen Ricardo Sanchez de laatste pion was bij een snelle Spaanse aanval.

Zeven minuten voor tijd scoorde Nederland, dat met de minuut gefrustreerder raakte, dan eindelijk. Billy Bakker rondde een voorzet van Sander de Wijn van dichtbij af. Bondscoach Max Caldas haalde vijf minuten voor tijd keeper Blaak van het veld voor een extra veldspeler. Dat had effect. Jip Janssen benutte de negende Nederlandse strafcorner en maakte er 2-4 van. Er stond nog anderhalve minuut op de klok en er kwam nóg een strafcorner, met vijf seconden te gaan. Ook die ging er in, weer was het Janssen. Maar het slotakkoord kwam te laat: 3-4.