Eliud Kipchoge gaat voor een tijd onder de twee uur.
Volledig scherm
PREMIUM
Eliud Kipchoge gaat voor een tijd onder de twee uur. © REUTERS

‘De marathon onder de twee uur? Ik heb geen twijfels’

Eliud KipchogeOp 12 oktober loopt Eliud Kipchoge als eerste mens een marathon onder de twee uur. Althans, twee maanden van tevoren gelooft hij heilig in het slagen van zijn missie. ,,Ik heb geen twijfels.”

Door Pim Bijl

Twee maanden voor zijn poging bestaan de trainingsweken van Kipchoge uit meer dan 200 kilometer. Elke ochtend staat de 34-jarige Keniaan rond half zes op voor de eerste training, om later op de dag meestal nog eens te gaan lopen. Terwijl in Europa door een zeer omvangrijk team wordt toegewerkt naar de historische poging verkiest de hoofdrolspeler zelf de rust in het Keniaanse Kaptagat.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.