Deelnemers aan de Dakar Rally hielden vanavond al een minuut stilte.
Volledig scherm
Deelnemers aan de Dakar Rally hielden vanavond al een minuut stilte. © EPA

Dakar Rally schrapt achtste etappe na dood motorrijder Gonçalves

In de Dakar Rally is de achtste etappe voor motoren geschrapt. De organisatie wil daarmee de coureurs de gelegenheid geven het overlijden van deelnemer Paulo Gonçalves te verwerken. De 40-jarige Portugees kwam in de zevende etappe om het leven na een val van zijn motor.

De auto’s en trucks rijden maandag wel de 477 kilometer lange proef door de woestijn van Saudi-Arabië rond Wadi Al Dawasir.

Veel motorrijders waren in shock toen ze hoorden van het noodlottige ongeval van de 40-jarige Gonçalves, die al aan zijn dertiende Dakar Rally bezig was. De Portugees overleed onderweg naar het ziekenhuis aan een hartstilstand. Hij was geliefd bij de deelnemers en genoot groot respect. ,,We willen de motorrijders de tijd geven om te rouwen om hun vriend”, meldde de organisatie na een bijeenkomst met alle coureurs.

Paulo Gonçalves
Volledig scherm
Paulo Gonçalves © AFP
  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.