Joshua Chipatgei is dolblij met zijn wereldrecord.
Volledig scherm
Joshua Chipatgei is dolblij met zijn wereldrecord. © BSR Agency

Cheptegei met Nederlandse gangmaker snelste ooit op 10 kilometer

WereldrecordAtleet Joshua Cheptegei heeft in Valencia het wereldrecord op de 10 kilometer verbeterd. De Oegandees snelde over het parcours in de Spaanse stad naar een tijd van 26 minuten en 38 seconden. Cheptegei was daarmee 6 seconden sneller dan de oude toptijd, in 2010 gerealiseerd door de Keniaan Patrick Komon.

De Nederlander Roy Hoornweg was de eerste twee kilometer gangmaker van Cheptegei, zoals hij dat een maand geleden in dezelfde stad voor Sifan Hassan had gedaan. De Nederlandse slaagde toen niet in haar opzet het wereldrecord op de halve marathon te verbeteren. Twee andere atleten namen de kop nog over voordat Cheptegei halverwege zelf de leiding nam.

Cheptegei sloot daarmee een indrukwekkend jaar af. Eerder pakte hij in Aarhus de wereldtitel op de cross en in Doha op de baan op de 10.000 meter. Vorig jaar won hij nog de Zevenheuvelenloop in een wereldrecord over 15 kilometer.

Het wereldrecord 10 kilometer op de baan staat nog wel iets scherper dan de tijd van Cheptegei. De Ethiopiër Kenenisa Bekele liep indoor in 2005 in Brussel naar een tijd van 26 minuten en 17 seconden.

Luister ook naar de hardlooppodcast De Pacer met Eric Brommert en Pim Bijl: