Volledig scherm
PREMIUM
© AP

Buiten sporten: is het veilig op een voetbalveld, racecircuit of in het peloton?

Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat het coronavirus zich amper verspreidt in de buitenlucht. Maar wat zegt dat over de risico’s voor topsporters? Een Formule 1-coureur is sowieso beter beschermd dan een wielrenner in een peloton, meent professor immunologie Ger Rijkers.

Door Daan Hakkenberg

,,Eerlijk gezegd ben ik nog niet helemaal overtuigd.’’ Ger Rijkers is professor immunologie aan de University College Roosevelt in Middelburg én groot sportliefhebber, maar plaatst toch een kanttekening bij de theorie dat de kans op coronabesmettingen in de buitenlucht gering is.

,,Een aantal argumenten klopt. Buiten is meer ruimte, de oppervlakte is groter en UV-licht van de zon kan virussen doodmaken. Dus het effect op verspreiding van niezen is in de buitenlucht minder groot dan binnenshuis. Maar alle wetenschappers hebben ook steeds gezegd dat het virus zich verspreidt via rechtstreeks lichamelijk contact maar ook door vochtdruppeltje bij niezen, hoesten en ook spreken. Dat kan even goed buiten als binnen gebeuren. Het maakt de kans op besmettingen buiten beduidend kleiner, maar het is niet zo dat de kans in de buitenlucht nul is.’’

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.