Besseling eindigt als beste Nederlander op KLM Open

VideoGolfer Wil Besseling is verrassend als beste Nederlander geëindigd op het KLM Open. De 33-jarige Noord-Hollander, die doorgaans op de lagere Challenge Tour speelt, wist in de vierde en laatste ronde zijn hoge klassering vast te houden. 

Hij ging op The International bij Schiphol rond in 70 slagen (-2). Besseling belandde daarmee op een score van 277 (-11), voorlopig goed voor een plek in de top tien bij het evenement van de Europese Tour.

Joost Luiten, de beste golfer van Nederland, sloot het toernooi in eigen land af met een totaal van 278 slagen. Daarmee staat de tweevoudige winnaar (2013 en 2016) vooralsnog op de gedeelde tiende plaats.

De strijd om de eindzege is nog volop aan de gang, met de 18-jarige Deen Nicolai Højgaard als één van de kanshebbers.

Wil Besseling in actie tijdens de finale van het KLM Open.
Volledig scherm
Wil Besseling in actie tijdens de finale van het KLM Open. © ANP
Quote

Ik heb het zelf vergooid.

Joost Luiten

Besseling, die als nummer acht aan zijn slotronde begon, speelde ook op zondag solide en sterk. Hij liet op de derde en op de vijftiende hole een birdie noteren en liet verder op geen enkele hole een slag liggen. Zijn scorekaart over vier dagen telde slechts vijf bogeys.

Luiten begon vanaf de gedeelde vijftiende plaats aan zijn laatste ronde. De Nederlandse favoriet produceerde vier birdies. Hij liet op de negende en de veertiende hole echter een slag liggen. Daardoor kon Luiten niet nog wat verder stijgen in de eindrangschikking.

,,Het putten moet echt beter, dat ging hier gewoon de hele week heel slecht”, erkende hij bij Ziggo Sport. ,,De rest van mijn spel was wel goed. Als het putten ook goed was geweest, had ik met vijf slagen verschil kunnen winnen.”

Zijn klassering in de subtop zei Luiten niet zoveel. ,,Ik kwam hier om te winnen. Ik heb het zelf vergooid. Ik had heel graag op de 100e editie van de KLM Open mijn derde titel willen pakken voor eigen publiek. Voor mijn gevoel heb ik echter niet kunnen meestrijden om de eindzege. Dat zit me niet lekker. Ik moet echter geduldig blijven. Het is vooral een kwestie van beter putten.”

Eerst genieten

Besseling wilde na zijn fraaie zevende plaats bij het KLM Open nog niet aan de nabije toekomst denken. “Ik wel hier eerst even van genieten”, zei de 33-jarige golfer bij Ziggo Sport. “Dit is het beste dat ik ooit heb gedaan op de golfbaan. Een onwijze stap in mijn carrière, ook in financieel opzicht, al weet ik nog niet precies wat ik hier heb verdiend. Maar het is een fantastisch resultaat en een bevestiging dat ik goed bezig ben. Het stemt me trots.”

Besseling komt doorgaans uit op de Challenge Tour, een niveau onder de Europese Tour. Dankzij zijn hoge klassering bij het toptoernooi in eigen land zou hij over twee weken mogen deelnemen aan het lucratieve Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. Hij kan echter ook gewoon in Frankrijk zijn positie op de Challenge Tour gaan verbeteren, waardoor mogelijk een speelkaart voor de Europese Tour in beeld komt.

“Het is een keuze tussen 2 ton of 5 miljoen”, doelde Besseling op het enorme verschil in prijzengeld. “Het is een mooie kans, maar ik ga nog even nadenken over wat de beste keuze voor mij is.”