Mark Caljouw in actie tijdens het EK.
Volledig scherm
Mark Caljouw in actie tijdens het EK. © AFP

Badmintonners stunten met finaleplek op EK voor landenteams

De Nederlandse badmintonners hebben voor het eerst de finale van het Europees kampioenschap voor landenteams bereikt. Het team won na een spannend duel in de halve finales zeer verrassend met 3-2 van gastland Frankrijk.

Kopman Mark Caljouw zette Nederland 1-0 voor door Brice Leverdez na een uur spelen in drie games te verslaan (21-13 15-21 21-19). Joran Kweekel verloor vervolgens het tweede enkelspel van Christo Popov in twee games (16-21 13-21). Het koppel Jelle Maas en Robin Tabeling bracht Oranje weer aan de leiding met winst in het dubbelspel. Ze hadden drie games nodig tegen Thom Gicquel en Ronan Labar (10-21 21-11 21-12).

Wessel van der Aar had de overwinning voor het Nederlands team al kunnen binnenhalen, maar hij moest in zijn enkelpartij tegen Arnaud Merkle na de eerste game opgeven, waardoor de stand op 2-2 kwam. Ruben Jille en Ties van der Lecq haalden in het beslissende dubbelspel het winnende punt binnen na een kraker tegen de Franse broers Christo en Toma Junior Popov. 

Het Nederlandse duo trok de partij in drie games naar zich toe: 21-15, 14-21, 21-18. Denemarken is morgen de tegenstander in de finale. De regerend kampioen rekende in de halve finale overtuigend af met Rusland (3-0) en is daarmee de favoriet tegen Nederland.