Volledig scherm
© BSR Agency

Achtste bekentenis in 'Operation Aderlass'

De Estse langlaufer Algo Kärp heeft bekend dat hij zich heeft bezondigd aan bloeddoping. Hij maakte gebruik van de diensten van de in opspraak geraakte Duitse sportarts Mark Schmidt. Kärp is de achtste sporter die bekent in het dopingschandaal met de naam Operation Aderlass, dat ging rollen na invallen van de Oostenrijkse politie bij het WK noordse combinatie in Seefeld. ,,Ik kon niet langer leven met deze leugen'', aldus Kärp.

Ook langlaufer Johannes Dürr werd vandaag aangehouden in Oostenrijk. De politie deed nog geen uitspraken over de aanhouding, maar de kans is groot dat de aanhouding ook te maken heeft met het onderzoek. 

De Oostenrijkse rechercheur Dieter Csefan, die het onderzoek naar Schmidt en zijn klanten leidt, sprak al de verwachting uit dat meer sporters uit eigen beweging naar buiten zouden komen om dopegebruik te bekennen. Na de arrestaties van vijf langlaufers in Seefeld (de Oostenrijkers Max Hauke en Dominik Baldauf, de Kazak Aleksej Poltoranin en de Esten Karel Tammjärv en Andreas Veerpalau) bekenden ook twee wielrenners, de Oostenrijkers Georg Preidler en Stefan Denifl.

In het Oostenrijkse Krone.at werden dopingzondaars door David Müller, van het Oostenrijks Anti-Doping Agentschap, opgeroepen om zich te melden. ,,Iedereen die zich als kroongetuige meldt en de namen van de kopstukken noemt, kan een mildere straf verwachten.”

De wielrenunie UCI schorste vandaag beide renners. Preidler had gisteren zelf zijn contract ingeleverd bij zijn Groupama-FDJ, Denifl was al sinds begin dit jaar zonder ploeg.