Berihu.
Volledig scherm
Berihu. © EPA

19-jarige Berihu wint Dam tot Damloop, Ali vierde

Solomon Berihu heeft de Dam tot Damloop gewonnen. De 19-jarige Ethiopiër liep de tien Engelse mijl in 45 minuten en 51 seconden. Mohamed Ali, voormalig Somalisch vluchteling, was de beste Nederlander in Zaandam. Hij kwam als vierde over de finish in een tijd van 46.51.

Onder warme omstandigheden, de organisatie waarschuwde deelnemers vooraf voor de hitte, was Evaline Chirchir uit Kenia de beste bij de vrouwen. De 21-jarige atlete liep een goede tijd van 50.32, en bleef slechts een tel verwijderd van het parcoursrecord dat stamt uit 1987 (de Noorse Ingrid Kristiansen, 50.31). 

Chirchir liep samen met landgenote Irene Cheptai een tactische wedstrijd. De vrouwen, die ruim 6 minuten voor de mannen waren gestart, hadden met elkaar afgesproken vanaf de start gelijk vol gas te geven om zo de extra geldprijs voor de overall winnaar zeker te stellen. Beste Nederlandse was Bo Ummels: 56.29.

Bij de mannen kon niemand Berihu bijbenen. De Keniaan John Langat werd tweede op iets minder dan een halve minuut van de winnaar.

  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.